Ambasador Kine u BiH: Naš narod spreman da stane uz prijateljske narode BiH

616
kineski ambasador u BiH

Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping, poručio je da je kineski narod spreman da stane uz prijateljske narode BiH i pomogne im u borbi protiv virusa korona.


On smatra da pandemija virusa korona predstavlja zajednički izazov svih država svijeta, te da se trenutno i BiH suočava sa izazovima uzrokovanim pandemijom.

“Primjetio sam da relevantne institucije u BiH, u skladu sa instrukcijama eksperata i savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, aktivno poduzimaju mjere na prevenciji i kontroli pandemije. Nećemo zaboraviti da su nam zvaničnici i prijatelji civilnog društva BiH, na različiti način pružali podršku i pomoć, u ključnim trenucima kad je kineski narod ulagao sve napore u borbi protiv pandemije virusa korona”, naveo je Ji Ping u pisanom saopštenju.

Podsjetio je da je prošle sedmice održan video sastanak stručnjaka Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem su kineski stručnjaci podijelili iskustva u prevenciji, kontroli i liječenju pandemije.

“Mi ćemo nastaviti održavati razmjenu informacija sa bh. stranom, te pružiti svaku pomoć u okviru svog kapaciteta. Svi ljudi čine jednu porodicu koja zajedno živi u ovom globalnom selu”, smatra Ji Ping.

Prema njegovim riječima, kineska strana je spremna da, zajedno sa međunarodnom zajednicom, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, nastavi ulagati napore u borbi protiv pendemije kako bi izvojevali pobjedu.

“Udaljimo se od razlika u društvenim sistemima, istoriji, kulturi i fazama razvoja, te zajedno zaštitimo globalno selo koje dijeli i dobro i zlo, te izgradimo zajednicu zajedničke budućnosti čovječanstva. Kad je svijet dobro, Kina je dobro. Kad je Kina dobro, svijet je bolji”, zaključio je Ji Ping.