Ambasador Ji Ping obilazi gradilišta kineskih kompanija na koridoru Vc

554
kineski ambasador u BiH

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping obići će u četvrtak, 27. februara, gradilišta na autocesti na Koridoru Vc na poddionici Počitelj – Zvirovići, koja izvode kineske firme China State Construction Engineering Corporation Limited i Power Construction Corporation of China, priopćeno je iz Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva.


Ambasador Ji predvodi delegaciju ambasade NR Kine u BiH i Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva koja će u u pratnji firmi izvođača obići gradilišta kako bi se upoznala s postignutim napretkom, te uvjerila u savršeno zdravstveno stanje svih radnika a nakon okočanja karantena u kojem je dragovoljno bilo nekolicina njih nakon povratka iz Kine. Kinesku delegaciju će na gradilištima dočekati i predstavnici lokalnih vlasti Grada Čapljine na čelu sa gradonačelnikom Smiljanom Vidićem.

Prema planu, ambasador će sa delegacijom u 11.30 obići gradilište most Počitelj, a u 12.30 gradilište Lot 1 Počitelj – Zvirovići, gdje su predviđene i izjave za medije.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11 km i izuzetno važna Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno autocestom povezan ovaj dio Hercegovine sa Međugorjem i Europskom unijom (granični prijelaz Bijača sa Republikom Hrvatskom).

Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).