Akademija umjetnosti i Konfucijev institut obilježili Svjetski dan muzike u Banjoj Luci

1701
Svjetski dan muzike u Banjoj Luci Cai Ling

Svjetski dan muzike se više od 30 godina zvanično obilježava i proslavlja u preko 340 gradova i mjesta, u više od stotinu zemalja svijeta. Praznik muzike je počeo da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog Ministarstva kulture.

Akademija umjetnosti Univerziteta Banja Luka obilježila je 21. juni, Svjetski dan muzike, prigodnim mini koncertima na nekoliko lokacija u Banjoj Luci sa preko 200 izvođača, a jedna od njih bila je i atrijum Gradske uprave Banja Luka.

Upravo na ovoj lokaciji po prvi put predstavljen je tradicionalni kineski muzički instrument gućin, na kojem je svirala Cai Ying, kineska direktorica Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci. Inače, Konfucijev institut je pružio podršku organizatoru ovogodišnje manifestacije prepoznavši Svjetski dan muzike kao važan međunarodni događaj koji promoviše kulturne i umjetničke vrijednosti lokalne zajednice i uvezuje ih na globalnu platformu.

Direktor Konfucijevog instituta Ljiljana Stević naglasila je da im je zadovoljstvo što ove godine učestvuju u obilježavanju Svjetskog dana muzike u Banjoj Luci.
“Naš kineski direktor instituta predstavila je tradicionalni kineski instrument gućin i jedan smo od rijetkih instituta koji ga posjeduje”, istakla je Stevićeva.

Ujedno, današnjim događajem ozvaničen je i početak projekta Grada Banja Luka pod nazivom „Kultura u prolazu“, kojim se daje mogućnost za održavanje različitih kulturnih sadržaja u ovom prostoru Gradske uprave. „Sa Svjetskim danom muzike i prvim danom ljeta počeli smo sa programom organizovanja kulturnih sadržaja, a svakog četvrtka će kulturni i umjetnički radnici, studenti i predavači imati priliku da koriste ovaj prostor atrijuma.“, izjavila je Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banja Luka, koja je službeno i otvorila .

Učesnici ovogodišnje manifestacije nosili su jednoobrazne majice sa porukom koja kaže „Muzika vodi unutrašnjoj harmoniji“, kao dio filozovskog promišljanja Konfucija o značaju muzike u životu ljudskog bića.