Zvizdić: Na Samit premijera 16+1 idemo s vrlo ozbiljnim programima

611
Kina i BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja će učestvovati na 7 Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se održava 7. jula u glavnom gradu Bugarske Sofiji.

Pored Zvizdića delegaciju Vijeća ministara BiH čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

Po Zvizdićevim riječima, nastavit će se raditi na proširenju kapaciteta i stvaranju pretpostavki za izvoz poljoprivrednih proizvoda, a kandidirat će i formiranje jednoga centra za mlade i za razvoj novih informacionih tehnologija ispred Platforme 16+1, koji bi trebao biti u Sarajevu.

– Kada govorimo o Samitu 16+1, jednoj vrlo značajnoj platformi koja okuplja 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope na čelu sa Kinom, nastavit ćemo razgovarati o onim aktivnostima u kojima je BiH, možda, od svih zemalja postigla najveći uspjeh. Riječ je o vrlo važnim projektima iz oblasti infrastrukture, posebno energetske infrastrukture, oblastima koje su u vezi s privrednim razvojem BiH kao što su poljoprivreda i turizam, te jedan novi vid saradnje koji će biti proširen na društvene djelatnosti – izjavio je Zvizdić za Radio BiH.

– Kao kruna svega jeste naredni korak ili naredna faza do početka izgradnje Termo bloka 7 u Tuzli i uopće energetske infrastrukture. Dakle, što se tiče 16+1 idemo sa vrlo ozbiljnim programima – rekao je Zvizdić.

On je, takođe, dodao da se ove godine u BiH očekuje skoro 50 hiljada turista iz Kine, te da očekuje da će brzo biti uspostavljena direktna aviolinija koja će povezati Kinu sa Srbijom, srednjom Evropom i sa Sarajevom.

Na marginama Samita premijera “16+1” predsjedavajući Zvizdić će se susresti sa premijerom NR Kine Li Keqiangom.

Na Samitu u Sofiji predviđeno je i potpisivanje Ugovora između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o saradnji u području zdravlja životinja i karantina. Ugovor će u ime Vijeća ministara BiH potpisati zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.