Znak povjerenja u tržište: Inozemna ulaganja u Kinu u porastu

401
ulaganja investicije

Prema službenim podacima, inozemna ulaganja u Kinu su u porastu.


Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da je stvarna upotreba stranog kapitala u zemlji u prvoj polovici ove godine porasla 7,2 posto na godišnjoj razini i dosegla 478 milijardi juana (oko 70 milijardi američkih dolara). Stopa rasta je 40 baznih bodova veća od one koja je zabilježena u prvih pet mjeseci i 80 baznih bodova veća od vrijednosti za prva četiri mjeseca ove godine. Taj ubrzani rast pokazuje da su strani ulagači sigurni na kineskom tržištu unatoč pozadini usporavanja globalnog rasta.

Inozemna izravna ulaganja pala su za 13 posto na globalnoj razini u 2018. godini, ali su zabilježila rast od 4 posto u Kini. Kontinuirani rast u prvoj polovici ove godine još jednom pokazuje koliko je tržište privlačno međunarodnim investitorima i pruža više dokaza za oporavak kineskog gospodarstva. Taj se oporavak može vidjeti u odluci Svjetske banke koja je prošlog mjeseca zadržala svoja nepromijenjena očekivanja o rastu u Kini ove godine, jer je sposobna suočiti se s vanjskim izazovima, dok istodobno smanjuje prognoze globalnog rasta.

Dok Kina prolazi kroz gospodarsko restrukturiranje i industrijsku nadogradnju, njena sposobnost za inovacije stalno se poboljšava. Ti uvjeti, zajedno s prednostima zemlje u smislu industrijskih lanaca opskrbe koje može ponuditi, potaknuli su strane investitore da prodube svoj položaj na kineskom tržištu. Obećanja koja je predsjednik Xi Jinping dao na samitu G20 u Japanu prošlog mjeseca kako bi se ubrzalo otvaranje zemlje, zajedno s mjerama poduzetim u proteklih nekoliko godina kako bi se poboljšalo poslovno okruženje zemlje, pomogli su jačanju povjerenja stranih ulagača. Multinacionalne tvrtke, uključujući Teslu, Exxon Mobil, BASF i LG, šire svoju prisutnost u Kini, a široko se izvješćuje da Apple planira u Kinu premjestiti proizvodnju svog novog Mac Pro računara, jedinog velikog proizvoda koji Apple sklapa u SAD-u.

Podaci koje je ovaj tjedan objavilo ministarstvo trgovine potvrda su snage kineske ekonomije i to ne bi trebalo biti iznenađenje. Kina se prebacuje na model razvoja koji se sve više oslanja na visokokvalitetan rast, a strani ulagači mogu vidjeti da to nudi ogroman potencijal sudionicima na kineskom tržištu.