Značajan napredak kineske ekonomije za 70 godina

199
slobodna zona trgovina luka

Kina je postigla značajan napredak u spoljnoj trgovini i ekonomskoj saradnji u proteklih 70 godina zahvaljujući svojoj politici otvaranja, navodi se u izveštaju Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).


Ukupni kineski uvoz i izvoz robe u 2018. godini dostigao je 4,6 biliona američkih dolara, što je 223 puta više nego 1978. godine, veliki skok od 1,13 milijarde američkih dolara zabeleženih 1950. godine.

Kao zagovornik multilateralnog trgovinskog sistema, Kina je posvećena promociji liberalizacije i olakšavanja trgovine i investicija. Multilateralni ekonomski i trgovinski odnosi i regionalna ekonomska saradnja doživeli su brz razvoj, posebno u zajedničkoj izgradnji ’Pojasa i puta’, navodi se u izveštaju.

Materijalizovane nefinansijske strane direktne investicije (SDI) dostigle su 135 milijardi američkih dolara u 2018. godini, što je povećanje 146 puta u odnosu na 1983. sa godišnjom stopom rasta od 15,3 odsto.

Kako Kina otvara više sektora stranim investitorima uz punu implementaciju nacionalnog tretmana pre osnivanja i sistema upravljanja negativnim listama, uslužni sektor je postao novi magnet za strana ulaganja, koji privlači 68,1 posto ukupnih stranih ulaganja prošle godine, zaključuje se u izveštaju Biroa.