Žene su izdržljivije od muškaraca

919
žena

Muškarci su možda fizički jači od žena, no mišići žena su izdržljiviji nego oni muškaraca, pokazala su nedavna istraživanja.

Studija koja je objavljena u časopisu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism pokazala je da su žene manje iscrpljene nakon prirodnih, dinamičnih mišićnih vježbi nego muškarci slične starosti i sposobnosti.

“Već neko vrijeme znamo da se žene sporije umaraju nego muškarci tijekom izometrijskih ispitivanja mišića – statičnih vježbi u kojima se zglobovi ne miču, poput držanja utega – no htjeli smo saznati je li to istina i tijekom dinamičnijih i praktičnih svakodnevnih pokreta,” napisao je Brian Dalton, autor studije i docent na Sveučilištu British Colombia u objavi za medije.

“I odgovor je poprilično konačan: žene uvjerljivo nadmašuju muškarce,” dodao je.

Uzorak je bio malen, te je uključivao osam muškaraca i devet žena slične tjelesne kondicije. Tijekom studije sudionici su trebali pod senzorom micati noge što su brže mogli 200 puta.

Potom se mjerila brzina, snaga i sila njihovih pokreta i aktivnosti njihovih mišića.

“Otkrili smo da se u početku muškarci miču brže i moćnije, no da se umaraju puno brže nego žene,” rekao je Dalton.

Iako su proučavali samo jednu skupinu mišića, Dalton je rekao da vjeruju da bi do sličnih saznanja došli i s drugim mišićnim skupinama, te da su rezultati u skladu s promatranjima koja su rađena drugdje.

“Iz prijašnjih istraživanja znamo da se tijekom događaja poput treniranja za duge utrke muškarci bolje natječu, no da su žene na kraju znatno manje umorne,” objasnio je.

“Ako se ikada bude održavao ultra maraton, žene će u toj areni dominirati,” dodao je.