Zbog podsticanja potrošnje vikend u Kini produžava se na 2,5 dana

238
Behar trešnje u Kini

Vikend u Kini će biti produžen na 2,5 dana pošto su tri provincije i grada najavili planove za primjenu fleksibilnijeg radnog rasporeda da bi se podstakla potrošnja nakon epidemije.


Ovaj potez je uslijedio zbog ekonomskog pada izazvanog izbijanjem epidemije koronavirusa širom zemlje.

Vlasti istočne kineske provincije Jiangsu predvode ovu akciju i planiraju da počnu sa produženim vikendom od aprila kako bi ohrabrile više zaposlenih da troše tokom 2 i po dana odmora.

Produženi vikend nije jedina mjera koju je preduzela ova kineska provincija. Među ostalima su i prodaja karata za neke turističke lokacije u pola cijene, kao i ponuda putnih vaučera zaposlenima, navodi se u zvaničnom dokumentu koji su lokalne vlasti objavile 20. marta.

Vikend od 2,5 dana fleksibilniji je od dugih praznika i omogućava zaposlenima da odlaze na kraći odmor, što može da podstakne turističku potrošnju u okolnim oblastima i da podstakne lokalnu ekonomiju, rekao je zvaničnik u provinciji Jiangsu.

Vlasti istočne kineske provincije Zhejiang i grada Longnan na sjeverozapadu kineske provincije Gansu takođe planiraju uvođenje produženog vikenda od 2,5 dana.

O ovim mjerama se puno komentariše na internetu poslednjih dana. Mnogi građani podržavaju odluke lokalnih vlasti i navode da bi tako nešto trebalo da bude sprovedeno na teritoriji cijele Kine. Drugi izražavaju sumnju da neka mala i srednja preduzeća neće sprovoditi ovu inicijativu zbog straha da ne ostanu bez dijela profita.

Prema podacima koje je objavila Kineska turistička akademija, očekuje se da će se broj putovanja domaćih turista smanjiti u prvom kvartalu za 56 odsto, a u cijeloj godini za 15,5 odsto. Ukupan prihod od domaćih turista će biti manji za 69 odsto u prva tri mjeseca, odnosno za 20,6 odsto u 2020. godini.

Očekuje se i da će se ukupan broj turističkih putovanja smanjiti za 932 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a da će prihodi od turizma biti manji za 1,18 biliona juana (oko 16,7 milijardi američkih dolara).