Završen Svjetski hortikulturni sajam 2019.

224
Svjetski hortikulturni sajam 2019. Li Keqiang

Svjetski hortikulturni sajam 2019. godine završen je sinoć u severozapadnom pekinškom distriktu Janćing.


Svečanom zatvaranju manifestacije prisustvovao je premijer Kine Li Kećijang koji se tom prilikom obratio okupljenima.

„Na ovogodišnjem sajmu pod temom ’Zeleni život i lep dom’, učestvovalo je 110 zemalja i međunarodnih organizacija, kao i više od 120 neslužbenih izlagača, što je rekord po broju učesnika u istoriji sajmova hortikulture“, rekao je premijer.

Sajam hortikulture posetilo je desetak miliona posetilaca, koji su uživali u koristima koje donose međusobno unapređenje zaštite životne sredine i ekonomskog razvoja i skladna koegzistencija čoveka i prirode, rekao je Li.

On je istakao da će Kina ubrzati promenu modela razvoja, igrati vodeću ulogu u inovacijama u razvoju, promovisati zeleni razvoj i odlučno se boriti protiv zagađenja.

Kina će insistirati na principima zajedničke odgovornosti, ali i na principu različitih odgovornosti, ravnopravnosti i sopstvenih sposobnosti i aktivno raditi na ispunjavanju obaveza predviđenih Sporazumom iz Pariza. Takođe, Kina će ostati posvećena reagovanju na klimatske promene i u skladu sa svojim mogućnostima pomagati zemljama u razvoju u promovisanju zelene privrede, naveo je Kećijang.
Svečanom zatvaranju Sajma hortikulture u Pekingu prisustvovali su i državni rukovodioci i viši zvaničnici Ažerbejdžana, Kombodže, Kirgistana, Pakistana i Solomonskih ostrva.

Tokom sajma hortikulture u Pekingu, koji je trajao 162 dana, organizovano je gotovo 3.300 različitih aktivnosti.