Započinje novo poglavlje za kineske knjige na engleskom jeziku

920

Na svečanom otvaranju Svjetskog sajma knjiga u New Delhiju, na kojem je Kina počasni gost, pisac Liu Zhenyun je govorio o jednoj od svojih američkih obožavateljica.

Ta žena mu je rekla da dobiva drugačiju sliku Kine čitajući njegova djela u odnosu na ono što vidi na CNN-u i BBC-u.

“Jedna slika je čudna, a jedna je s ljudima kao što smo mi.”, rekao je autor, citirajući svoju obožavateljicu.

Izdavači su u međuvremenu nastavili izdavati više kineskih priča za čitatelje na engleskom jeziku.

Prošle godine su knjige predsjednika Xi Jinpinga “Upravljanje Kinom” i trilogija “Problem tri tijela” znanstveno-fantastičnog pisca Liu Cixina bile veliki hitovi.

Mark Zuckerber je čitao knjigu Liu Cixina te ju je u listopadu preporučio u svojem književnom klubu rekavši: “To je kinesko znanstveno-fantastično djelo koje je postalo toliko popularno da se sada u Hollywoodu snima film na temelju njega.”.

No, uz rast interesa za kinesku fikciju, postoji i sve veći interes za suvremena djela o kinskim društvenim i političkim pitanjima.

Huo Xingchen, ravnatelj međunarodne suradnje u Central Compčilation & Translation Pressu, za China Daily je izjavio:

“Kinesko gospodarstvo je područje za koje će svjetski čitatelji biti i dalje zainteresirani, a radovi o kineskim političkim i inozemnim odnosima je počelo postajati trend, uključujući ideje kako što su “Kineski san” i inicijativa Pojas i Put.”.

Ovdje su detalji o nekima od novih knjiga o Kini i djela kineskih autora koje će domaći izdavači predstaviti u 2016. godini.

Književnost

Eric Abrahamsen, urednik časopisa Pathligt i čovjek iza Paper Rupublica, agencije koja promiče kinesku literaturu diljem svijeta, izjavio je da izdavači traže kineske priče s potencijalom da postanu bestseleri, ili one s idiosinkrazijskim glasovima, ili djela kontroverznih pisaca.

Kada je riječ o književnim klasicima, Kineski međukontinentalni tisak poziva majstore kineske književnost i umjetnosti na predstavljanje drevnih i suvremenih djela.

Tisak za strani jezik planira pokrenuti seriju za početnike i mlade čitatelje koja će predstaviti klasike kroz slikovne knjige.

Kultura

Tisak za strani jezik se priprema predstaviti ilustrirana djela o akupunkturi, pekinškoj operi i kineskom čaju.

Penguin se također nada jačanju interesea za Kineski zid kroz knjigu Kineski zid u 50 objekata, djelo Williama Lindesaya. Penguin je izjavio da je čitanje knjige poput “iskapanja” zato što se temelji na terenskom radu i istraživanju autora, kombinirajući povijest i zapadne anegdote o Zidu od drugog stoljeća prije Krista do kraja 20. stoljeća.

Još jedan specijal Penguina istražuje kako je skladatelj Beethoven ostavioi trag na kinesko društvo. Beethoven u Kini, rad poznatog dirigenta Jindogna Caija i Sheile Melvin, stručnjakinje za kinesku kulturu, govori o skladateljevoj ustrajnosti unatoč njegovim nedaćama i njegovom glazbenom geniju kroz prizmu kineskog procesa potrage za novim napretkom.

Čelnici

Na sajmu knjiga u New Delhiju, Tisak za strani jezik promiče knjigu predsjednika Xija “Ulazak i izlazak iz siromaštva”. Riječ je o izboru govora koje je održao tijekom službe u pokrajini Fujian od 1988. do 1990. godine.

Tisak za strani jezik, također izdavač dobro primljene knjige “Upravljanje Kinom”, izjavio je da će uskoro objaviti novu knjigu o Xiju iz točke gledišta moći njegova jezika. Central Compilation & Translation Press će odvojeneo objaviti prijevod odabranih Xijevih komentara i eseja o njegovoj protukorupcijskoj kampanji.

U čast bivšeg čelnika, Tisak za strani jezik će objaviti detaljnu verziju o posjetu Deng Xiaopinga SAD-u 1979. godine.

Kako se približava 40. obljetnica smriti Mao Zedonga, očekuje se i veliki broj naslova o njemu. Značajno će biti djelo profesora Pekinškog sveučilišta Han Yuhaija o Mau i njegovim životnim pričama. Knjiga je posebno dizajnirana kako bi privukla mlađe i starije čitatelje. Knjiga će biti vrlo čitljiva i prati knjigu o Karlu Marxa istoga autora.

Društvo

Huo je izjavio da će čitatelji izvan Kine koji traže više knjiga o kineskoj politici, inozemnim odnosima, gospodarstvu i reformama moći očekivati više djela, a posebno onih uvažnih autora.

Kineski međukontinetalni tisak je pozvao stručnjake i profesionalce iz Južne Amerike da iznesu svoja gledišta o Kini i njezinom rastu, a knjige izdaju na engleskom i španjolskom jeziku.

Još jedno zanimljivo djelo je “Osam jukstapozicija” autora Jeffreya Wasserstroma, inače stručnjaka za Kinu. U svom djelu je progovorio o konvencionalnim komentarima o Kini kroz osam eksperimentalnih analogija, pronalazeći svjež i iznenađujući način promatranja azijske supersile.”.

Kada je riječ o autoritativnim i svježim izvještajima o kineskoj politici, Tisak za strani jezik će predstaviti seriju tema kao što je “Četiri sveobuhvatnosti”, vladavina zakona, inicijativa Pojas i Put i Kineski san.