Započeo rad na moderniziranju i obavljanju željezničke linije Beograd-Budimpešta

768
željeznička linija Beograd-Budimpešta

U utorak je započeo rad na modernizaciji i obnavljanju željezničke linije Beograd-Budimpešta, točnije njezine dionice Beograd-Stara Pazova duge 34,5 kilometara koja bi trebala biti završena u tri godine.

Željeznička linija koja spaja Budimpeštu i Beograd je prvi prekogranični projekt koji zajednički realiziraju Srbija, Mađarska i Kina unutar okvira suradnje između Kine i država srednje i istočne Europe (CEEC), rekla je Barnabić.

Ukupna dužina linije iznosi 350 kilometara, a 184 kilometra su u Srbiji. Dizajnirana je za električne putničke i teretne vlakove maksimalne brzine 200 kilometara na sat.

Srpski dio željezničke linije, u koji će biti uloženo 350 milijuna američkih dolara, na službenoj svečanosti koja se održala na željezničkoj stanici Zemun u Beogradu službeno su otvorili srpska premijerka Ana Brnabić, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović i Wang Xiaotao, zamjenik voditelja Kineske komisije za nacionalni razvoj i reforme (National Development and Reform Commission of China).

Brnabić je rekla da je Srbija imala većinu projekata između regionalnih sudionika inicijative Pojas i put, te formata suradnje 16+1 između Kine i država CEEC-a.

“Projekt Beograd-Budimpešta implicira da Srbija razvija pametan i strateški način,” dodala je Brnabić.

“Naša želja je da privučemo ljude da koriste vlakove, kao i one koji prevoze teret preko Srbije,” rekla je Mihajlović, dodajući da je s ovim projektom Srbija uistinu postala dio inicijative Pojas i put.

Yang Zhongmin, predsjedavajući Međunarodnom kineskom željezničkom tvrtkom koja je u državnom vlasništvu, je rekao da je navedena željeznička linija vodeći projekt u formatu suradnje 16+1 i primjer sveobuhvatne strateške suradnje između Kine i Srbije.

Yang je rekao da će kineske tvtke u potpunosti ispuniti svoje obveze koje se tiču procedure, zapošljavanja i okoliša, te da će poštovati sve srpske propise.

Wang je rekao da su Kina i Srbija blisko surađivale otkako je projekt modernizacije željezničke linije Beograd-Budimpešta prvotno dogovoren 2013. godine na sastanku lidera Kina-CEEC koji se održao u Bukureštu.