Zajednički intervju „Odlučni koraci na putu moćne vojske kineske karakteristike”

1447
kineska vojska

U medijskom centru 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK) juče je održan zajednički intervju „Odlučni koraci na putu moćne vojske kineske karakteristike”.

Ovom intervjuu prisustvovali su oficir kancelarije za međunarodnu vojnu saradnju pri Centralnoj vojnoj komisije Liu Fang, komandant naoružanog amfibijskog vozila 74. jedinice Vang Žui, komandant vazduhoplovnih snaga Liu Žui i profesor kineskog univerziteta za odbrambenu tehnologiju Vang Feisjue.

Govoreći o navodima o vojsci u izvještaju Sija Jinpinga, Vang Žui je rekao da je kineska vojska u proteklih pet godina brzo napredovala. Najpre, vernost i ljubav običnih vojnika prema Partiji i predsedniku Siju su još veće. Drugo, reforma o narodnoj odbrani i vojsci postigla je istorijski proboj. Treće, kineska vojska je dosledno insistirala na sposobnosti za borbu, što je jedini i osnovni standard.

Govoreći o vojnoj nauci i tehnologiji, Vang Feisjue je naveo da se novi životni stil oslanja na informatiku, te da se naučnici i tehničari suočavaju sa teškim zadacima na polju odbrane.

Što se tiče učešća kineske vojske u međunarodnim poslovima, Liu Fang je rekla da je u aspektu mirovne misije UN Kina poslala najviše vojnika (36.000) i uložila najviše sredstava među pet stalnih članica SB UN.