Zajednička stručna ekipa Kine i WHO: Kina ostvarila zamjetne rezultate u blokiranju prijenosa bolesti COVID-19 s čovjeka na čovjeka

468
stručna ekipa Kine i WHO

Kineska do sad nezabilježena javna zdravstvena reakcija na epidemiju bolesti COVID-19 je ostvarila zavidne rezultate u blokiranju prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka te spriječila ili barem odgodila stotine tisuća slučajeva, objavila je zajednička stručna ekipa koja se sastoji od stručnjaka i Kine i Svjetske zdravstvene organizacije.


Procjena je predstavljena u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Pekingu, nakon što je 25-člana ekipa provela devetodnevno terensko studijsko putovanje Kinom tijekom kojege je posjetila pokrajine Guangdong, Sichuan i Hubei te Peking.

Kina je također odigrala ključnu ulogu u zaštiti međunarodne zajednice, kupujući dragocjeno vrijeme za ostale zemlje kako bi provele aktivne mjere za prevenciju i kontrolu i omogućujući im dragocjeno iskustvo, rekli su iz ekipe.

Kina poduzima mudre, postupne i uredne korake radi postupne obnove reda u društvenim, gospodarskim, obrazovnim i zdravstvenim sektorima, rekli su, dodajući kako bi ostale zemlje trebale hitno ponovno procijeniti mjere poduzete prema Kini.

Ističući kako je novi koronavirus novi patogen su iz ekipe rekli kako je potrebno bolje razumijevanje dinamike prijenosa i teškoće bolesti, dodajući kako se globalni rad na prevenciji i kontroli još susreće s teškim izazovima.

Ekipa je savjetovala zemlje da poduzmu aktivne mjere nadzora, teže prema ranom otkrivanju, dijagnozi, karanteni i liječenju te pozorno prate bliske kontakte i smještaju ih u karantenu.

Zemlje bi se trebale pripremiti i izraditi planove za hitnu reakciju te usvojiti strože mjere ako bude potrebno, rekli su iz ekipe.