Zahvaljujući kineskoj tvrtki ‘Uber za bicikle’ u Cambridgu

1239
'Uber za bicikle'

Kineski ‘Uber za bicikle’ će dovesti 500 bicikala u Cambridge.

Ofo, tvrtka koju podržava Didi, najveća tvrtka za dijeljenje bicikala u Kini, nema posebno označene postaje za parkiranje tih prijevoznih sredstava, tako da ih korisnici mogu samo ostaviti gdje god žele.

Stanovnici Cambridga će ubrzo moći koristiti 500 bicikala kada ih Ofo u ožujku postavi diljem grada. Pretpostavlja se da oko tri milijuna korisnika u 34 grada dnevno koristi Ofo.

Ovo je prvi put da Ofo, punog naziva Beijing Bikelock Technology Co., dolazi u Ujedinjeno Kraljevstvo. Neka od mjesta u kojima je Ofo prisutan su Singapur i Silicijska dolina.

Poput bicikala britanskih tvrtki koje pružaju slične usluge kao što su Boris Bike i Santander Cycles, vozači u Cambridgu će moći unajmiti Ofo bicikle kada god žele, u bilo koje vrijeme dana. Međutim, jedna od važnih razlika leži u tome što Ofo nema određene postaje za parkiranje, stoga se ne morate opterećivati time. Umjesto toga, korisnici svoje prijevozno sredstvo mogu pokupiti i ostaviti kada i gdje to žele.

Jedan od Ofovih osnivača Dai Wei rekao je za časopis WIRED da je Ofo “prva platforma za dijeljenje bicikli koja ne koristi postaje za parkiranje. Bicikle možete pronaći i parkirati bilo gdje.”

Proces unajmljivanja bickala je također vrlo jednostavan. Vozači prvo moraju preuzeti aplikaciju na svoje pametne uređaje, koju potom koriste da lociraju najbliži bicikl. Kada dođu do njega, upišu broj bicikla, koji se nalazi na pločici između volana i sjedala. Aplikacija potom šalje četveroznamenkasti kod koji otvara bravu na zadnjem sjedalu.

Kada završite s vožnjom, samo morate pronaći mjesto na kojem možete parkirati i ponovo zaključati bicikl. Bez obzira na vrijeme i udaljenost koju ste prešli, unajmljivanje jednog ovakvog bicikla koštat će vas samo pola funte po vožnji.

Prošlog rujna Ofo je osigurao sto milijuna američkih dolara sredstava preko tvrtki poput Didija. Ova tvrtka iz Pekinga trenutno vodi “bitku bicikala” s MoBikeom iz Šangaja kojega podupire internetski gigant Tencet.

Wei vjeruje da bi širenje na međunarodno tržište mogao bit recept za uspjeh: “Želimo se proširiti na više tržišta, spojiti ljude s većim brojem bicikala i biti na usluzi što većem broju ljudi. Želimo biti globalna kompanija za dijeljenje bicikala.”