Zabrana maskiranja lica u Hongkongu

186
Hong Kong

Hongkonški vrhovni sud je doneo presudu o Zabrani maskiranja lica, koju je vlada specijalnog regiona Hongkonga izradila na osnovu Zakona o vanrednim situacijama.


Portparol Kancelarije centralne vlade u Hongkongu je 13. aprila istakao da je presuda u skladu sa Ustavom i Osnovnim zakonom, kao i da Zabranu prihvataju svi društveni krugovi Hongkonga.

Hongkong je međunarodni grad. Velika Britanija i druge zapadne zemlje u Hongkongu imaju ogromne interese iz istorijskih i praktičnih razloga. Razumemo da ove zemlje poklanjaju veliku pažnju poslovima u Hongkongu. Međutim, pažnja ne treba da znači mešanje. Pojedine zapadne zemlje se jasno mešaju u hongkonške poslove i pokušavaju da time potkopaju razvoj Kine. Izrazili smo mnogo puta odlučno suprotstavljanje i oštru osudu zbog toga, rekao je portparol.

Portparol je ukazao da su vesti pojedinih zapadnih medija o tome pristrasne sa nepriličnim komentarima. To ne doprinosi objektivnom razumevanju događaja u Hongkongu, takođe, krši profesionalnu etiku novinarstva. Nadamo se da će zapadni mediji insistirati na profesionalnom duhu i da neće imati dvostruke standarde u vezi sa ilegalnim nasiljem u Hongkongu, dodao je portparol.