Xinhuanet međunarodni godišnji seminar

778
Xinhuanet

Na seminaru čiji je domaćin u Pekingu bila Xinhuanet, (online izdanje kineske novinske agencije Xinhua), razmatrala su se velika globalna dešavanja u 2016. godini, kao i pogledi i predviđanja za 2017.

Ovaj seminar, čiji je domaćin Xinhuanet.com, okupio je 13 eminentnih naučnika i stručnjaka u Kini koji su razmijenili mišljenja o glavnim globalnim događajima koji su obilježili 2016. godinu, kao što su Brexit, referendum u Italiji, sirijska kriza, predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, itd.

Pod temom “Osjetite puls svijeta: razvoj i promjene”, ovaj seminar je podijeljen u tri sesije, odnosno fokusiranje je na: “crni labud” fenomen i njegov uticaj na Kinu, Jedan pojas – Jedan put inicijativa i kineska rješenja, te globalni krajolik u 2017.”.

“S obzirom da je” crni labud “fenomen događa vrlo često, Kina treba imati na umu tri principa izrade strategije sa dozom opreza, upravljanje redovnim rizicima i pravovremena podešavanja”, rekao je Wang Yizhou, zamjenik dekana Škole za međunarodne odnose Uneverziteta u Pekingu.

Stručnjaci koji učestvuju na ovom događaju su jednoglasno zaključili da Kina treba dati prioritet svom ekonomskom razvoju i stabilnosti, dok širi svoju globalnu viziju.

U pogledu incijative Jedan pojas – Jedan put , eksperti su pozdravili njen značaj i sve prednosti koje jedna takva incijativa donosi.