Xijevo putovanje u Španjolsku otvara novo poglavlje za bilateralne odnose

566
Kineski predsjednik Xi Jinping

Posjet kineskog predsjednika Xija Jinpinga Španjolskoj će otvoriti novo poglavlje za bilateralne odnose i vitalizirati odnose Kine i EU usred rastućeg unilateralizma, kako je istaknuo kineski veleposlanik u Španjolskoj Lyu Fan.

Podsjećamo kako će se Xi 27. i 29. studenog zaputiti u državni posjet Španjolskoj, kojim će obilježiti najvažniji događaj u bilateralnim odnosima ove godine.

Xijev posjet Španjolskoj, koji je ujedno i prvi državni posjet toj zemlji od strane kineskog predsjednika u posljednjih 13 godina, poklapa se s obljetnicom 45. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje, naglasio je Lyu.

Xi će razmijeniti mišljenja sa španjolskim čelnicima kako bi se dodatno razvilo sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Španjolske, potaknulo spajanje razvojnih strategija u okviru kineske inicijative ”Pojas i put” te ojačala bilateralna suradnja na različitim područjima, dodao je kineski veleposlanik u Španjolskoj.

Prema njegovim riječima, dvije će strane također razmijeniti stajališta o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa te svjedočiti potpisivanju nekih sporazuma o suradnji.

Važan konsenzus koji će postići kineski i španjolski čelnici će zadati smjer za budući razvoj bilateralnih odnosa, istaknuo je Lyu.

U kontekstu rastućeg unilateralizma i protekcionizma, Španjolska aktivno podupire globalizaciju i multilateralizam te dijeli široki konsenzus s Kinom kada je riječ o očuvanju otvorenog svjetskog gospodarstva, naglasio je kineski diplomat dodajući kako Xijev nadolazeći posjet šalje jasan signal da će Kina, Španjolska i Europska unija (EU) čvrsto štititi multilateralizam i sustav slobodne trgovine temeljen na pravilima.

Xijev posjet će biti svježa početna točka za otvaranje novog poglavlja sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Imajući na umu da Kina i Španjolska ”imaju veliki interes za suradnju na području zrakoplovstva, biomedicine i drugih”, Lyu je istaknuo kako je teretni vlak između malog kineskog robnog središta – grada Yiwua i glavnog grada Španjolske, koji je stavljen u promet u studenom 2014., važan most međusobne povezivosti diljem euroazijskog kontinenta, kao i rano postizanje izgradnje ”Pojasa i puta”.

Ulaganja kineskih tvrtki u posljednjih nekoliko godina u Španjolskoj su se ubrzano povećvala, sa zalihama od više od 2,3 milijarde američkih dolara, a obuhvaćale su razne sektore, uključujući energetiku, poljoprivredu, financije, logistiku, telekomunikacije i infrastrukturu.

Bilateralni obujam trgovine narastao je sa 12 milijuna američkih dolara, koliko je iznosio na početku uspostave diplomatskih odnosa, na više od 30,9 milijardi američkih dolara tijekom 2017. godine.

Kina je sada najveći trgovački partner Španjolske izvan Europske unije, a Španjolska je šesti najveći trgovinski partner Kine unutar spomenutoga bloka.

Kina očekuje više kvalitetnih španjolskih proizvoda na domaćem tržištu, rekao je Lyu, a dvije strane također mogu produbiti suradnju na područjima umjetne inteligencije, 5G komunikacija, pametnog razvoja gradova, obnovljivih izvora energije, biomedicine i zrakoplovne tehnologije.

Lyu je objavio kako je prvi Kineski međunarodni sajam uvoza (CIIE), koji je u Šangaju održan početkom studenoga, pružio Španjolskoj veliku priliku za proširenje svog izvoza u Kinu te je izrazio nadu da će španjolska vlada učiniti CIIE platformom za daljnje istraživanje i prilagodbu kineskom tržište, poticanje izvoza poljoprivrednih proizvoda, naprednih usluga i tehnologija, kao i proizvoda visoke dodane vrijednosti u Kinu.

Kineski veleposlanik u Španjolskoj je zaključio i kako će Xijev posjet također potaknuti bližu i sveobuhvatniju suradnju dviju zemalja na području obrazovanja.