Xijeva Misao o socijalističkoj ekonomiji u novom razdoblju poprima oblik

782
kineski predsjednik Xi Jinping

Xi Jinpingova Misao o socijalističkoj ekonomiji s kineskim obilježjima u novom razdoblju je poprimila oblik, stoji u izjavi objavljenoj nakon Središnje ekonomske radne konferencije završene u srijedu.

Misao je “teoretska kristalizacija” proteklih pet godina prakse u pomicanju gospodarskog razvoja Kine prema naprijed i “najnoviji plod” socijalističke političke ekonomije s kineskim obilježjima, stoji u izjavi.

Trodnevnoj konferenciji je prisustvovao predsjednik Xi, koji je također generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Centralne vojne komisije.

Godišnji sastanak, koji će odrediti smjer kineskih ekonomskih mjera u 2018., je također opisao misao kao “krajnje vrijedno duhovno bogatstvo” KPK i zemlje. Teba je se pridržavati dugo vremena i neprestano razvijati.

Prema izjavi, misao je uglavnom temeljena na novoj razvojnoj filozofiji, koju je u 2015. predstavio Xi i sadrži inovativan, koordinirani, zeleni, otvoreni i dijeljeni razvoj.

Tijekom konferencije, najvažnijeg godišnjeg sastanka o ekonomskom radu u zemlji, kineki vođe su sagledali gospodarsku učinkovitost zemlje kroz proteklih pet godina i zacrtali planove za 2018.

Ovogodišnja konferncija je održana nakon nacionalnog kongresa KPK u listopadu koji se održava dva puta u desetljeću, tijekom kojeg je predstavljena Xi Jinpingova Misao o socijalizmu s kineskim obilježjima za novo razdoblje i uvrštena kao dio vodeće ideologije KPK u njenom dopunjenom Statutu.

“Razvoj visoke kvalitete” je ključna fraza konferencije. Kinesko gospodarstvo je prešlo iz faze ubrzanog rasta u fazu razvoja visoke kvalitete, stoji u izjavi.

“Razvoj visoke kvalitete je temeljni zahtjev za određivanje staze razvoja, izradu gospodarskih politika i izvođenje makroekonomskih regulacija sada i u nadolazećem razdoblju,” stoji u izjavi.

Kina će produljiti strukturnu reformu ponude i usvojiti mudru i neutralnu monetarnu politiku i proaktivnu fiskalnu politiku, stoji u izjavi.

Prema izjavi, vođe su također definirali “sprečavanje i smanjivanje najvećih rizika, ciljano olakšavanje siromaštva i kontrolu zagađenja” kao “tri teške bitke” za iduće tri godine.