Xijev put u Indiju i Nepal dodaje novi zamah vezama

259
kineski predsjednik Xi Jinping

Očekuje se da će predstojeći put kineskog predsjednik Xi Jinpinga u Indiju i Nepal dodati novi zamah kineskim odnosima s te dvije zemlje, rekao je dužnosnik u srijedu.


Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je ranije u danu najavila da će na poziv indijskog premijera Narendre Modija i nepalskog predsjednika Bidje Devi Bandarija, predsjednik Xi prisustvovati drugom neformalnom sastanku s Modijem i otići u državni posjet Nepalu od 11. do 13. listopada.

To će biti prvi Xijev posjet inozemstvu nakon veličanstvene proslave 70. godišnjice osnutka Narodne Republike Kine, rekao je na tiskovnom sastanku zamjenik ministra vanjskih poslova Luo Zhaohui.

Xijev put će dodati nov zamah odnosima Kine i Indije i Kine i Napala, a čak i odnosima Kine s Južnom Azijom, rekao je Luo, dodajući kako će Xijev put također otvoriti novi prostor za jačanje regionalne povezanosti te gospodarske i trgovinske suradnje, postaviti novu platformu za jačanje uzajamnog povjerenja i prijateljstva među narodima u regiji i ostvariti nove doprinose svjetskom miru i prosperitetu.