Xi upozorio na partijske “kabale i klike”

613

Predsjednik Xi je upozorio na “kabale i klike” unutar Komunističke partije Kine te je također negirao da svrgavanje dužnosnika na temelju optužbi za korupciju upućuje na borbu za moć.

“Postoje karijeristi i urotnici u našoj Partiji i oni koji potkapaju partijsko vodstvo. Ne bismo trebali zakapati naše glave u pijesak i štedjeti te članove, već moramo odlučno odgovoriti kako bismo uklonili probleme i spriječili daljnje zloupotrebe.”, izjavio je Xi u govoru objavljenom u Narodnim novinama u utorak.

Xi, koji je također generalni tajnik Centralnog komiteta KPK-a, govor je održao u siječnju na plenarnom zasjedanju Središnjeg odbora KPK-a za nadzor discipline, na kojem je iznesen antikorupcijski plan za 2016. godinu.

Izjavio je da su “neki dužnosnici formirali kabale i klike kako bi se prikriveno odupirali odlukama i politikama CK KPK-a” te su “riskirali kompromitaciju političke sigurnosti Partije i zemlje”.

Kao odgovor na to, KPK će pojačati antikorupcijsku kampanju, rekao je.

“Moramo dati do znanja da naša partijska borba protiv korupcije nije snobovska afera koja diskriminira različite ljude te nije riječ o “borbi za moć”, dodao je.

Također je opovrgnuo sumnje da će se antikorupcijski napori s vremenom zatišati.