Xi u Vladivostoku: Novi poticaj kinesko-ruskim vezama

464
Xi Jinping

Putovanje kineskog predsjednika Xija Jinpinga u ruski Daleki istok koje je upravo završilo ima veliku važnost budući da je njime učvrsćeno zajedničko prijateljstvo i povjerenje i promovirana regionalna suradnja od koje će svi profitirati, rekao je u srijedu kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Tijekom 30-satnog boravka u Vladivostoku kineski predsjednik je uz brojne druge aktivnosti sudjelovao na četvtom Istočnom gospodarskom forumu (EEF), održao razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i susreo se s vođama drugih država u regiji.

Posjet je unio novu dinamiku u kinesko-ruske veze, otvorio nove perspektive za regionalnu suradnju i donio novu vitalnost međunarodnim odnosima, rekao je Wang.

Strateško vodstvo i bliski kontakt dvojice vođa Kine i Rusije služe kao važan pokretač razvoja bilateralnih odnosa, rekao je Wang.

Dodajući da je ovo Xijev sedmi posjet Rusiji kao predsjednik i njegovo prvo sudjelovanje na EEF-u, Wang je rekao kako je ovo putovanje nastavak tradicije međusobne podrške Kine i Rusije u održavanju većih događaja.

Xi i Putin održali su svoj treći sastanak u četiri mjeseca, ocrtali su budući smjer kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije i razmijenili su mišljenja o većim međunarodnim i regionalnim pitanjima, rekao je Wang.

Sve navedeno govori koliko je važno i jedinstveno kinesko-rusko prijateljstvo, dodao je.