Xi Jinping: Odnosi Kine i SAD-a su ”na novoj povijesnoj polazišnoj točki”

643
kineski predsjednik Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je izjavio kako su odnosi Kine i Sjedinjenih Američkih Država ”na novoj povijesnoj polazišnoj točki”.

”Kina je voljna surađivati sa SAD-om kako bi poštivali jedni druge, držali se uzajamne koristi i reciprociteta te se usmjerili na suradnju odnosno upravljanje i kontrolu razlikama,” istaknuo je Xi tijekom razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji se nalazi u službenom posjetu Kini.

Dodao je i kako još od srijede navečer dva predsjednika održavaju sveobuhvatnu razmjenu mišljenja kada je riječ o bilateralnim vezama i pitanjima od zajedničkog interesa te su postigli široki konsenzus.

”Vjerujemo kako odnosi Kine i SAD-a nisu samo važni za dobrobit dvaju naroda nego iz svjetski mir, napredak i stabilnost,” dodao je kineski predsjednik.

Prema njegovim riječima dvojica predsjednika također su se dogovorila kako je suradnja ”jedini ispravni izbor” za Kinu i SAD te da će jedino kroz kroz win-win suradnju bolja budućnost biti ostvarena.

”Nema važnije teme od one odnosa Kine i SAD-a. Mi imamo kapacitet u rješavanju svjetskih problema u mnogim godinama koje slijede,” naglasio je Trump prilikom razgovora.