Xi Jinping od ponedjeljka u posjeti Češkoj

896

Kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak će započeti svoju trodnevnu službenu posjetu Češkoj.

Obje zemlje očekuju da će posjeta podignuti kinesko-češke odnose na novu razinu.

Kineska veleposlanica u Češkoj Ma Keqing izjavila je kako vjeruje da će posjeta kineskog predsjednika započeti novu eru u suradnji između Kine i Srednje i Istočne Europe.

“To je prva posjeta jednog čelnika Kine Češkoj od kad su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose prije 67 godina. Tako da mislim da će posjeta predsjednika Xija biti povijesna za bilateralne veze. To je također prva posjeta predsjednika Xija jednoj zemlji Srednje i Istočne Europe, što pokazuje kako Kina sada pridaje veću važnost regiji i mehanizmu suradnje ’16+1′.”

Mehanizam “16+1” odnosi se na suradnju između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i BiH.

Tijekom posjete kineskog predsjednika dvije strane će razgovarati o bilateralnim vezama, inicijativama “Pojas i Put”, suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe te o drugim zajedničkim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Kineska veleposlanica istaknula je kako će Češka odigrati važnu ulogu u kineskoj inicijativi “Pojas i Put” zbog dva razloga.

“Kao prvo, Češka se nalazi u samom centru Europe, što ovoj zemlji nudi geografske prednosti. Kao drugo, Češka je tradicionalno industrijska zemlja stručna u automobilskom sektoru, proizvodnji strojeva, električnih proizvoda, komunikacijama i zaštiti okološa.”

Ma je dodala da se očekuje kako će dvije zemlje podignuti svoj odnos na stratešku razinu i poboljšati bilateralnu suradnju u raznim područjima, uključujući financije, nuklearnu energiju, civilno zrakoplovstvo i turizam.

Za vrijeme boravka u Pragu Xi će također prisustvovati svečanosti tijekom koje će Prag i Peking postati sestrinski gradovi.