Xi Jinping naredio da se oružane policijske snage pridržavaju apsolutnog vodstva KPK

736
Xi Jinping kineska policija

Kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu oružanim policijskim snagama naredio da se pridržavaju apolutnog vodstva Komunističke partije Kine (KPK).

Xi, koji je također generalni tajnik Centralnog komiteta KPK i predsjedajući Centralnom vojnom komisijom (CVK), navedenu je izjavu dao tijekom svečanosti podizanja zastave koja se održavala do CVK-a.

Xi je od oružanih policijskih snaga zatražio da odlučno slijede upute KPK i u potpunosti implementiraju misao KPK o izgradnji snažne vojske u novoj eri.

Xi je na svečanosti zastavu dao zapovjedniku Wangu Ningu i političkom komesaru Zhuju Shenglingu iz oružanih policijskih snaga.

Xi je naglasio važnost smještanja oružanih policijskih snaga pod ujedinjeno vodstvo Centralnog komiteta KPK i CVK-a.

Prilagodba vodstva i linije zapovjedanja oružanih policijskih snaga je “važna politička odluka” Centralnog komiteta KPK donesena kako bi se u potpunosti realiziralo apsolutno vodstvo Partije nad svim ružanim snagama i kako bi se razvio “socijalistički vojni sustav s kineskim karakteristikama,” rekao je Xi.

U skladu s izjavom Centralnog komiteta KPK koja je objavljena prošli mjesec, oružane policijske snage su od 1. siječnja 2018. pod zapovjedništvom Centralnog komiteta KPK i CVK-a, te više nisu u nadležnosti Državnog vijeća.