Xi Jinping izjavio kako će Kina ojačati uzajamno korisnu suradnju s Nepalom

656
Kina i Nepal Xi Jinping

Glavni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu, prilikom susreta s nepalskim premijerom K.P. Sharmom Olijem, izjavio kako je Kina spremna ojačati suradnju s Nepalom kada je riječ o infrastrukturnoj povezivosti, obnovi slijedom katastrofa, trgovini i investcijama u okviru inicijative ”Pojas i put”.

”Kina i Nepal su prijateljski susjedi koji dijele dobro i loše. Od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Nepala dvije su zemlje uvijek provodile uzajamno korisnu suradnju na temelju ‘Pet načela mirnog supostojanja’,” istaknuo je Xi.

On je također pozvao na jačanje suradnje i izgradnje kapaciteta kada je riječ o provedbi zakona kako bi se dvije zemlje zajednički mogle boriti protiv transnacionalnih zločina te očuvati zajedničku sigurnost.

”Kina i Nepal bi trebali ojačati komunikaciju i koordinaciju kada je riječ o glavnim međunarodnim pitanjima,” dodao je kineski predsjednik.

Oli je naglasio kako Nepal i Kina uživaju u svom tradicionalnom prijateljstvu koje je služilo kao model za odnose između zemalja različitih sustava i veličina.

Nepal je, prema njegovim riječima, voljan proširiti suradnju s Kinom u skladu s novim stanjem, a nepalska strana visoko cijeni prijedlog predsjednika Xija koji se tiče izgradnje zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva te je voljna aktivno sudjelovati u izgradnji inicijative ”Pojas i put”.