Xi Jinping dolazi u posjetu zemljama Srednje i Istočne Europe te Srednje Azije

722

Kineski predsjednik Xi Jinping od 17. do 24. lipnja namjerava posjetiti zemlje Srednje i Istočne Europe te Srednje Azije kako bi potaknuo inicijativu Pojas i Put.

U sklopu posjete ovim dvjema ključnim regijama u okviru inicijative Xi će boraviti u državnoj posjeti Srbiji Poljskoj i Uzbekistanu, gdje će od 23. i 24. lipnja prisustvovati 16. sastanku Vijeća čelnika zemalja Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u uzbečkom glavnom gradu Taškentu.

Posjete se također smatraju novim potezom za poboljšanje regionalne i međunarodne suradnje, budući da zemlje članice SCO-a očekuju nove prijedloge Kine povodom 15. godišnjice osnutka te organizacije.

POBOLJŠANJE PRAKTIČNE BILATERALNE SURADNJE

Posjeta zemljama Srednje i Istočne Europe uslijedit će nakon tri mjeseca od posljednje Xijeve posjete toj regiji, odnosno njegove prve posjete Češkoj kao čelnik države te njegovog prvog multilateralnog diplomatskog puta u 2016.

Takvi česti posjeti zemlji u regiji pokazuju veliku važnost bilateralne suradnje u naporu da obje strane oblikuju regionalnu i državnu diplomaciju.

Stručnjak iz Instituta za europske studije pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti Liu Zuokui vjeruje kako će promocija bilateralne suradnje sa Srbijom i Poljskom odigrati “primjernu i pozitivnu ulogu u poticanju odnosa Kine + 16”.

Godine 2009. Srbija je postala prva zemlja iz te skupine koja je ustanovila strateško partnerstvo s Kinom. U rujnu prošle godine srpski predsjednik Tomislav Nikolić doveo je četu vojnika kako bi prisustvovali znamenitu paradu u čst 70. obljetnice pobjede u II. Svjetskom ratu.

Povećavanje obostranog političkog povjerenja i ubrzavanje suradnje u posljednjim godinama rezultirale su novom prilikom za napredak bilateralnih veza, izjavio je kineski veleposlanik u Srbiji Li Manchang.

Poljska, koja je bila jedna od prvih zemalja koja je ustanovila diplomatske veze s novom Kinom, podigla je bilateralni odnos na strateško partnerstvo u 2011. Poljska ostaje najveći kineski trgovinski partner u Srednjoj i Istočnoj Europi, dok je Kina najveći poljski trgovinski partner u Aziji, kao i njen treći najveći uvoznik.

Treći dio Xijeve nadolazeće posjete je Uzbekistan koji je od osnutka bilateralnog strateškog partnerstva u 2012. svjedočio brzom razvoju odnosa s Kinom, kojeg su potaknuli brojne međusobne posjete i sastanci vođa.

Xi bi se tijekom posjeta trebao sastati s čelnicima država te prisustvovati svečanostima povodom sporazuma o suradnji u područjima kao što su energetika, financije, izgradnja infrastrukture, tehnologija i turizam.

VOĐENJE ČLANOVA SCO-a IZ POTEŠKOĆA

Ovogodišnji summit SCO-a će obilježiti 15. godišnjicu svog utemeljenja, a očekuje se da će imati značajan i pozitivan utjecaj na svoj rast, izjavila je direktorica Kineskog instituta za međunarodne studije Chen Yurong.

Trenutno SCO treba omogućiti da njegova “dva kotača” dobro voze, dodala je.

Što se tiče sigurnosne suradnje pod okvirom SCO-a, borba protiv “tri zle snage” terorizma, separatizma i ekstremizma ostaje hitan zadatak za svih. U međuvremenu je potrebno povećati gospodarsku suradnju za članice koje se trenutno nalaze pod pritiskom gospodarskog usporavanja.

Kazahstanski politički analitičar pri Nacionalnom sveučilištu Al-Farabi izjavio je da će na nadolazećem summitu SCO-a “mnoge zemlje polagati nadu da će ih Kina izvući iz nevolja”, budući da je “Kina važan pokretač razvoja SCO-a, kao i veliki pokretač svjetskog gospodarstva”..”

Osim rasprave o budućim planovima SCO-a, očekuje se da će članice tijekom summita odobriti memorandum o priključivanju Indije i Pakistana, što je korak prema njihovom članstvu u SCO-u. Na marginama summita koji se održava u Taškentu vođe Kine, Rusije i Mongolije također će održati svoju tripartitnu konferenciju.