Xi Jinping čestitao na summitu Afričke unije

534
kineski predsjednik Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping u nedjelju je čestitao afričkim državama i njihovim narodima na otvaranju summita Afričke unije (AU) u Nouakchottu, glavnom gradu Mauretanije.

U poruci koju je poslao 31. Redovnoj sjednici Skupštine vođa država i vlada Afričke unije, Xi je napisao kako je AU predvodnica jedinstva i snage te kako aktivno potiče proces afričke integracije.

Afričke države nastavljaju zajednički nastupati oko većih međunarodnih i regionalnih pitanja te je njihova sposobnost da štite mir i sigurnost ojačana, rekao je Xi.

Zaželio je da afričke države dođu do još većih postignuća pod vodstvom Afričke unije.

Xi je rekao kako će se u rujnu održati pekinški summit Foruma o kinesko-afričkoj suradnji. Tema summita će biti Kina-Afrika: Prema još jačoj zajednici dijeljene budućnosti putem suradnje na obostranu korist.

Kina će surađivati s Afrikom kako bi tema summita bila usklađena sa zajedničkom izgradnjom unutar okvira inicijative Pojas i put, Programom Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030, Progrmaom 2063 Afričke unije i drugim razvojnim ciljevima afričkih nacija i kako bi se kinesko-afričko sveobuhvatno strateško partnerstvo podiglo na novu razinu, dodao je Xi.

Xi je rekao kako se raduje sudjelovanju na pekinškom summitu zajedno s afričkim vođama gdje će raspravljati o planovima za razvoj kinesko-afričke suradnje kako bi poboljšali blagostanje kineskog i afričkog naroda i promovirali svjetski mir i razvoj.