Xi i Putin pohvalili organizaciju prve profesionalne hokejaške utakmice KHL-a u Kini

873

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin, prilikom susreta u Hangzhou, pohvalili su utakmicu u hokeju na ledu koja se u Pekingu odigrala između nacionalnih timova Kine i Rusije u ponedjeljak navečer.

Xi je rekao da je ova igra od velike važnosti u jačanju suradnje dviju zemalja kada je riječ o zimskim sportovima.

Razmjena između dviju zemalja u okviru hokeja na ledu će pomoći Kini u podizanju standarda igre te boljim pripremama za Zimske olimpijske igre 2022., dodao je Xi.

Putin je pohvalio Kinu za njegovanje sportske kulture i pridavanje velike važnosti zdravom načinu života, dodajući da će ova profesionalna utakmica pomoći u popularizaciji ovoga sporta u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Pekinški klub Kunlun Red Star, odnedavno je dio Kontinental Hockey League (KHL) te je kao prvi puta domaćin jedne KHL utakmice pobijedio ruski Admiral Vladivostok s 6-3.

Podsjećamo da je KHL međunarodna profesionalna hokejaška liga utemeljena 2008. te je široko shvaćena kao prva profesionalne hokejaška liga u Europi i Aziji. U njoj se danas natječe 29 klubova sa sjedištem u Rusiji, Bjelorusiji, Hrvatskoj, Finskoj, Kazahstanu, Latviji, Slovačkoj i Kini. Najboljem klubu se na kraju svake sezone dodjeljuje tzv. Gagarin kup.