WHO: Nakon vrhunca, epidemija Kovida-19 postepeno popušta u Kini

779
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus

Generalni direktor WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) Tedros Adanom Gebrejesus je u ponedeljak na brifingu u Ženevu izjavio da je epidemija Kovida-19 dostigla svoj vrhunac između 23. januara i 2. februara, i da broj novih slučajeva u Kini postepeno opada.


“Ohrabruje nas trajan pad broja obolelih u Kini, ono što je ključna poruka koja daje svim zemljama nadu, hrabrost i pozudanje da se ovaj virus može obuzdati”, rekao je Gebrejesus “Ključna poruka koja svim zemljama treba da da nadu, hrabrost i samopouzdanje je da ovaj virus može obuzdati. Za sada nismo svedoci globalnog širenja ovog virusa ili smrtnosti velikih razmera”.

Tim međunarodnih stručnjaka SZO-a završio je nedeljnu inspekcijsku posetu Kini u ponedeljak, zaključivši da “Kina uspešno obuzdava dalje širenje virusa”.

Tim je posetio više provincija u Kini, uključujući Guangdung i Sičuan, kao i grad Vuhan, epicentar epidemije, i razgovarao sa medicinskim osobljem, radnicima u zajednici i zvaničnicima.

Stručnjaci su otkrili da je prosečno vreme da se pacijent sa blagim simptomima potpuno oporavi dve nedelje, dok je pacijentima u teškom stanju trebalo tri do šest nedelja.

Tedros je također izrazio najveću brigu zbog širenje virusa u Italiji, Iranu i Južnoj Koreji.

SZO je saopštila da širenje Kovida-19 još nije ispunilo kriterijume za proglašenje pandemije, ali i upozorila da je pandemija moguća i da sve zemlje sveta treba da budu na to spremne.