WHO izrazio duboku zahvalnost kineskoj Nobelovki

678

Visoka dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak je čestitala kineskoj farmaceutkinji Tu Youyou za Nobelovu nagradu u psihologiji ili medicini 2015., koja je time postala prva Kineskinja koja je dobila Nobelovu nagradu u znanosti.

Matshidiso Rebecca Moeti, regionalna direktorica WHO afričke regije za Xinhua je izjavila kako lijek Artemisinin, koji je otkrila Tu, značajno smanjuje stopu smrtnosti kod oboljelih od malarije.

Moeti je opisala otkriće kao “uzbudljivo postignuće”, istaknuvši kako je nagrada došla u ruke Tu posve prirodno.

Za kinesku znanstvenicu ovo je “povijesni trenutak”, a to je istaknula i Moeti na Drugom ministarskom forumu kinesko-afričkog razvoja u zdravstvu koje se održava u Cape Townu.

Otkriće lijeka Artemisinin veliki je doprinos zdravlju ljudi cijelog svijeta, naglasila je Moeti.

Doprinos se posebno osjeti u Africi gdje mnogi, osobito djeca, umiru od malarije, koji je jedan od najvećih uzroka smrti na tom kontinentu.

S Artemisininom Afrika se mijenja na bolje i time dolazi do pozicije da postigne UN-ove milenijske razvojne ciljeve, dodala je Moete.

Isto tako naglasila je kako zdravstveni djelatnici u Africi znaju da Artemisinin dolazi iz Kine, i to izrazito cijene.

Moete je Kinu opisala kao “velikog partnera” u afričkom razvoju, osobitu u području zdravstva budući da kineska medicinska pomoć u Africi ima dugu povijest.

Kina već dugi niz godina šalje svoje medicinske stručnjake u mnoge afričke zemlje, što afrički narod duboko poštuje, zaključila je Moete.