Wang Yi pozvao na izgradnju gospodarske zajednice Istočne Azije i otvorenog svjetskog gospodarstva

732
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u subotu u Singapuru pozvao na izgradnju gospodarske zajednice Istočne Azije i otvorenog svjetskog gospodarstva.

Wang je ovaj poziv uputio na sastanku ministra vanjskih poslova 10 zemalja članica Saveza država Jugoistočne Azije (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN), te Kine, Japana i Južne Koreje (10+3).

Trenutno je s uvijanjima i skretanjima u gospodarskoj globalizaciji i usponom unilateralizma i protekcionizma ostvaren negativan učinak na međunarodni poredak i multilateralni trgovinski sustav, rekao je Wang.

Pozvao je zemlje iz skupine 10+3 da pokažu snažnu volju u promicanju slobodne trgovine i čvrstu odlučnost u pridržavanju multilaterizma, te se čvrsto zalažu za regionalnu gospodarsku integraciju, kao i izgradnju gospodarske zajednice Istočne Azije i otvorenog svjetskog gospodarstva.

Takvi napori će omogućiti više stabilnosti i sigurnosti u svjetskom gospodarstvu, naglasio je vodeći kineski diplomat.

Ministri vanjskih poslova iz Japana, Južne Koreje i država članica ASEAN-a su svi hvalili plodonosna postignuća suradnje ostvarene unutar okvira “10+3” i potvrdili pozitivnu ulogu koju je skupina “10+3” odigrala u promicanju regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta.

Svi dijele mišljenje da je kada smo suočeni sa šokom i prijetnjom u multilateralnom trgovinskom sustavu koje je donio unilateralni protekcionizam, važnije nego ikad ojačati suradnju “10+3”.