Wang Yi: Kina spremna da pomogne Velikoj Britaniji u borbi protiv Kovida-19

149
Kina i Velika Britanija

Kineski državni savjetnik i ministar spoljnih poslova Wang Yi izjavio je juče da je Kina spremna da pomogne Velikoj Britaniji budući da se u toj zemlji vodi teška borba protiv epidemije Kovida-19.


Wang je ovo rekao tokom telefonskog razgovora s britanskim ministrom spoljnih poslova Dominicom Raabom.

Wang je izjavio da se epidemija širi u mnogim dijelovima svijeta, a broj potvrđenih slučajeva u evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju se povećava. Kina izražava iskreno saosjećanje sa britanskom stranom i vjeruje da će se britanski narod udružiti u borbi i pobijediti epidemiju.

“Kada se Kina suočila sa teškim izazovima epidemije, Velika Britanija je pružila pomoć koju ćemo uvijek pamtiti”, rekao je Wang, dodavši da je u ovom teškom trenutku kada se Velika Britanija bori protiv epidemije Kina takođe spremna da joj pomogne.

Kina se i dalje suočava s teškim zadacima u prevenciji i kontroli epidemije, ali će u skladu sa svojim mogućnostima britanskoj strani obezbjediti određenu količinu medicinskog materijala i pomoći joj da se na komercijalan način nabave materijali, rekao je Wang.

On je rekao da Kina od izbijanja epidemije stalno na otvoren, transparentan i odgovoran način s međunarodnom zajednicom dijeli informacije o epidemiji i sprovodi saradnju u borbi protiv epidemije. Kina je za sada pružila podršku u raznim vidovima za gotovo 100 zemalja širom sveta, dodao je Wang.

Ono što je zabrinjavajuće je da pojedini ljudi pokušavaju da politizuju epidemiju i da koristeći virus optužuju Kinu, podsetio je Wang, dodavši da će takvi postupci potkopati solidarnost i saradnju međunarodne zajednice i ometati zajedničke napore svih strana u borbi protiv epidemije.

Wang je rekao da vjeruje da će sve zemlje, uključujući Veliku Britaniju, podržavati objektivan i korektan stav i oduprijeti se navedenom uskogrudnom pristupu.

Raab je visoko ocijenio rezultate Kine u borbi protiv epidemije i zahvalio se Kini na saosjećanju s Velikom Britanijom i na spremnosti za pružanje medicinskih materijala i pomoć oko nabavke.

Istakavši da britanska strana pridaje veliki značaj iskustvu Kine u borbi protiv Kovida-19, Rab je rekao da je njegova zemlja spremna da pojača koordinaciju s Kinom i drugim zemljama u prevenciji i kontroli epidemije, istraživanju i razvoju vakcine i u pružanju pomoći zemljama s slabim medicinskim sistemima i istovremeno da promoviše međunarodnu saradnju radi što ranije pobede nad epidemijom.

Britanska vlada neće štedeti napore da osigura zdravlje i sigurnost prekomorskih Kineza u Velikoj Britaniji, dodao je Rab.

Izrazivši protivljenje politizaciji epidemije, Rab je naglasio da se njegova zemlja u potpunosti slaže sa stavom Kine da je poreklo virusa naučno pitanje koje zahteva naučna i stručna mišljenja.