VTK u Mostaru okupio najznačajnije vinare i poljoprivrednike iz zemalja Platforme “16+1”

950

Kinezi su jako zainteresirani da u Bosni i Hercegovini investiraju u proizvodnju vina i da vinske proizvode izvoze, ne samo na kineska, nego i na europska tržišta. Ovo je na Okruglom stolu Vina i poljoprivredni proizvodi zemalja “16+1” u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru izjavio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je rekao kako su Kinezi vidjeli da su proizvodni kapaciteti BiH mali, da li BiH vino može izvoziti bez carina te su zainteresirani za ulaganje i izvoz.

– Tu su vidjeli svoju mogućnost – izjavio je Šarović.

Okrugli stol, koji se održava u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, pored gostiju iz Kine okupio je sudionike iz desetak zemalja iz Centralne i Istočne Evrope (CEEC), članica platforme 16+1, koji će diskutirati o mogućnostima izvoza svojih proizvoda na kinesko tržište.

Ideja o ovom događaju u okviru Sajma nastala je na prošlogodišnjem Summitu premijera Platforme “16+1” u glavnom gradu Letonije, Rigi. Na tom sastanku BiH su predstavljali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je ujedno i Nacionalni koordinator BiH za Platformu “16+1”.

Pokrovitelj Sajma vina i poljoprivrednih proizvoda „16+1“, u okviru Mostarskog sajma su Vanjskotrgovinska komora, MVTEO i Asocijacija za promociju poljoprivredne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (APACCCEEC). Na skupu su učestvovali i predstavnici Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“.

Na Mostarskom sajmu kinesku delegaciju predvodio je zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine Qu Dongyu a u njegovoj pratnji su došli najveći uvoznici vina u Kinu koji razmatraju mogućnost kupnje vina u Hercegovini, odnosno autohtonih sorti ‘žilavke’ i ‘blatine’.