Vlada Kine smanjila budžet za putovanja, vozila i prijemove

1138
Vlada Kine

Središnja vlada nastavlja sa smanjenjem godišnjeg budžeta za putovanja, vozila i prijemove za tekuću godinu.

Odjeli središnje vlade u 2017. godini potrošit će maksimalno 6,15 milijardi yuana (891 milion američkih dolara) na “tri javne potrošnje”, što je za 31 milion yuana manje od troškova u 2016. godini, prema navodima kineskog Ministarstvu financija.

Troškovi za putovanja neće biti viši od 1,88 milijarde yuana, dok je 3,5 milijarde yuana predviđeno za kupnju i održavanje vladinih vozila, a 761 milion yuana za službene prijeme.

Iz Ministarstva su izjavili da će budžet za 2017. prioritizirati financiranje važnih putovanja u inostranstvo, primanja za strane goste, kao i sudjelovanje u međunarodnim sastancima.

Centralni odjeli Vlade će također trebati zamijeniti svoja vozila s onim koja su bolja za okoliš što je u skladu s politikom Pekinga o smanjenju emisije štetnih plinova, izjavili su iz Ministarstva.

Kinu su dugo mučili službenici koji su svoje službene račune koristili za putovanja, koristili službena vozila za ličnu namjenu, i uživali u luksuznim primanjima i smještaju. Međutim, kampanja štednje koju su pokrenule centralne vlasti ima za cilj smanjiti troškove kako bi se izgradila bolja i transparentnija vlada.