Visoravan Qinghai-Tibet: Kina izdala bijelu knjigu pod nazivom “Ekološki napredak na visoravni Qinghai-Tibet”

824
Visoravan Qinghai-Tibet

Kineski Ured za informiranje Državnog vijeća je izdao bijelu knjigu pod nazivom “Ekološki napredak na visoravni Qinghai-Tibet”.

Visoravan Qinghai-Tibet koja se nalazi na jugozapadu Kine pokriva cijelo područje Autonomne regije Tibet i pokrajine Qinghai te dijelove Sechuana, Yunnana, Gansua i Xinjianga.

Površina visoravni iznosi oko 2,6 milijuna kilometara kvadratnih i većina se nalazi na visini višoj od 4 000 metara iznad razine mora.

Poznata i kao “krov svijeta,” “treći pol” i “vodeni toranj Azije,” Visoravan je prirodno stanište za rijetke životinje i genetska baza visoravni života.

Ova visoravan, koja se trenutačno nalazi u fokusu napora države da promovira ekološki napredak, je ključna ekološko-sigurnosna barijeri u Kini i Aziji.

“Komunistička partije Kine i kineska vlada očuvanje okoliša smatraju najvećim prioritetom, a zaštitu Visoravni jednim od najvažnijih zadaća za opstanak i razvoj Kine,” navodi se u knjizi.

Sustav očuvanja okoliša na visoravni Qinghai-Tibet se poboljšava korak po korak te smo došli do čvrstih postignuća u poboljšanju očuvanja okoliša i njegove kvalitete, navedeno je.

Do laganog napretka je došlo u loalnoj zelenoj industriji implementacijom sustava tehnološke podrške te se razvija eko-kultura koja ističe koliko bitnu ulogu Visoravan ima u ekološkom razvoju, dodaje se.