Veleposlanik Hu Zhaoming: Kina i Hrvatska bi mogle ojačati veze u sklopu inicijative Pojas i put

829
veleposlanik Hu Zhaoming

Pragmatična hrvatsko-kineska suradnja je značajno ojačala, rekao je u četvrtak kineski veleposlanik Hu Zhaoming na seminaru u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Seminar “Nova ideja, nova prilika, novi razvoj” su organizirali Kinesko vleposlanstvo, HAZU i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova povodom 25 godišnjice hrvatsko-kineskih diplomatskih odnosa.

“Kroz proteklih 25 godina, međusobno razumijevanje dva naroda se u velikoj mjeri produbila. Pragmatična suradnja između Hrvatske i Kine je dobila na snazi i prošle godine je naš obujam trgovinske razmjene dostigao 1,2 milijardu američkih dolara, što znači kako je u posljednjih 25 godina narasla 30 puta,” rekao je Hu, dodajući kako su “naši odnosi na novoj početnoj točki i gledaju prema novim povijesnim prilikama”.

Iako su dvije zemlje uspostavilo sveobuhvatno suradničko partnerstvo, veleposlanik je primijetio kako bilateralna suradnja zaostaje za suradnjom s hrvatskim susjedima.

“Moramo iskoristiti prilike koje imamo, moramo iskoristiti platforme koje nude najbolje izglede za razvoj bilateralnih odnosa,” rekao je Hu.

Inicijativa Pojas i put koju je predložila Kina i inicjativa Tri mora, koju promiče hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, su “u velikoj mjeri kompatibilne”, prema kineskom veleposlaniku.

Incijativa Pojas i put, započeta 2013., ima za cilj izgradnju Gospodarskog pojasa Puta svile i Pomorskog Puta svile 21. stoljeća kroz usklađene napore zainteresiranih zemlja kako bi svi sudionici imali koristi od promicanja neometane trgovine, financijske integracije, infrastrukturne povezivosti i bliže međuljudske suradnje.

Oko inicijative Pojas i put, “Hrvatska ima posebno mjesto u njoj jer je smještena na sjecištu pomorskog Puta svile i kontinentalnog Puta svile,” rekao je Hu.

Govoreći o razvoju diplomatskih odnosa s Hrvastkom, Hu se prisjetio kako su se Zagreb i Peking međusobno podržavali oko nekih ključnih pitanja. Veleposlanik je naglasio kako je Kina podržala neovisnost Hrvatske i njen gospodarski razvoj.

“S druge stranje, Hrvatska je podržavala naše ključne nacionalne interese kako što je princip jedne Kine. Kina vidi Hrvatsku kao pouzdanog partnera u Europskoj uniji,” rekao je.

Veleposlanik je također za 29. rujna najavio veliku proslavu u areni u Puli u kojoj će Kinesko veleposlanstvo, u suradnji s gradom Pulom i Istarskom županijom, obilježiti 25. godišnjicu diplomastkih odnosa između dvije zemlje.