Većina azijskih dionica u padu, jedino kineski indeksi rastu

513

Većina dionica na azijskim burzama registrirala je danas gubitak vrijednosti, dok su jedino kineski burzovni indeks porasli posle izvještaja da je zvanični Peking potrošio milijarde dolara na kupovinu dionica koje su u prva dva dana trgovanja 2016. godine pale za preko sedam posto.

Južnokorejska valuta von je oslabila prema dolaru nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela probu hidrogenske borbe, što je, kako ocjenjuje agencija France press, imalo ne tako velikog utjecaja na regionalne burzovne indekse.

Šangajski kompozitni indeks je najzad registrirao rast, od 2,3 posto na 3.361,84 poena, nakon što je centralna banka Kine “ubrizgala” sredstva u oslabljeni financijski sistem. Stručnjaci smatraju da su ta sredstva iskorišćena za podizanje vrijednosti dionica i radi sprečavanja ponavljanja burzovne krize od ljetos, kada je vrijednost tržišta kapitala “zbrisana” za više tisuća milijardi dolara.

Ostali burzovni indeksi u Aziji nastavili su da bilježe pad, pogođeni novom rundom slabih ekonomskih vijesti iz Kine, padom cijena nafte i rastućim tenzijama na Bliskom istoku.

Tokijski indeks je oslabio za 1,0 posto, jer su izvoznici bili pogođeni snažnim jenom, honkonški indeks je također pao u istom postotku, sidnejski za 1,2 posto, a indeks Tajpej za 1,1 posto.

Kineski regulatori su u ponedeljak primjenili mehanizam takozvanog “automatskog osigurača”, kako bi spriječili veće nestabilnosti na burzama, nakon što su akcije rano ujutru potonule 7,0 posto zbog loših podataka o proizvođačkoj aktivnosti i slabljenja juana.

Seulski indeks je danas oslabio 0,3 posto, dok je južnokorejski von pao na 1.195,45 vona za dolar, navodi France press.