Vang Ji: Kina i Rusija važni akteri u očuvanju svetskog mira

194

Kina i Rusija su prošle godine obeležili 70. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih veza. Uz brige lidera dveju zemalja, kinesko-ruski odnosi su zakoračili u novu eru, dve zemlje su igrale odlučujuću ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u svetu, rekao je juče državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.


Na jučerašnjem prijemu Ministarstva spoljnih poslova u čast Nove kineske godine, Vang je izjavio da će Kina i Rusija u 2020. godini nastaviti da svestrano unapređuju sveobuhvatno strateško partnerstvo za novu eru.

Komentarišući kinesko-američke odnose, ministar je rekao da su u prethodnoj godini u kojoj je obeležena 40. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, porasli složenost i izazovi u bilateralnim odnosima.

Kina se istovremeno sa odlučnim očuvanjem sopstvenih legitimnih interesa, na bazi ravnopravnosti i međusobnog poštovanja konsultovala sa SAD-om, postigavši trgovinski sporazum za prvu fazu, što je u skladu sa interesima dveju zemalja i dvaju naroda, ali i sa opštom željom međunarodne zajednice, podvukao je Vang.

Kina je spremna sa SAD da polazeći od osnovnih interesa dvaju naroda i zajedničkih interesa celog sveta, ulaže napore u gradnju i unapređenje bilateralnih odnosa zasnovanih na koordinaciji, saradnji i stabilnosti, naglasio je Vang Ji.

On je između ostalog govorio i o međunarodnoj saradnji u okviru Inicijative „Pojas i put“. U 2019. godini je u Kini održan drugi Forum o međunarodnoj saradnji „Pojas i put“, još 16 država i međunarodnih organizacija potpisalo je sa Kinom sporazum o zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta“, kojih trenutno broji više od 200. U međuvremenu se postepeno unapređuje grupa velikih projekata kao što su pruga između Kine i Laosa, brza pruga na liniji Džakarta-Bandung, brza pruga od Beograda do Budimpešte, kinesko-pakistanski ekonomski koridor, kinesko-mjanmarski ekonomski koridor itd, rekao je Vang Ji.