Usvojen novi kineski zakon o stranim investicijama

478
ulaganja investicije

Nacionalno zakonodavno tijelo Kine je u petak izglasalo novi kineski zakon o stranim investicijama.


Stupa na snagu od 2020.

Novi zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2020, a omogućiti će snažniju zaštitu i bolji poslovni okoliš za inozemne investicije.

Cilj zakona je unaprijediti transparentnost politika za inozemne investicije i osigurati da poduzeća s inozemnim ulaganjima sudjeluju u tržišnom natjecanju na ravnopravnim osnovama.

Država bi trebala upravljati inozemnim investicijama sukladno sustavu nacionalnog tretmana prije osnutka s negativnim popisom, propisuje zakon.

Prema zakonu bi poduzeća s inozemnim ulaganjima trebala ravnopravno uživati vladine politike za podršku razvoju poduzeća i moći na ravnopravnim osnovama sudjelovati u postavljanju standarda i vladinoj nabavi kroz pošteno natjecanje.

Signal veće transparentnosti

Država će zaštititi prava intelektualnog vlasništva inozemnih investitora i poduzeća s inozemnim ulaganjima, stoji u zakonu.

Zakon šalje signal veće transparentnosti i povećat će tržišnu privlačnost Kine inozemnom kapitalu, rekla je Vivian Jiang, potpredsjednica tvrtke Deloitte Kina.

S novim zakonom će Kina moći bolje zaštititi legitimna prava i interesa inozemnih investitora i stvoriti na zakonu temeljen poslovni okoliš koji je međunarodan i poticajan.

Nakon što stupi na snagu će objedinjeni zakon zamijeniti tri postojeća zakona o zajedničkim pothvatima kineskog i inozemnog kapitala, poduzećima u potpuno inozemnom vlasništvu i kinesko-inozemnim ugovornim zajedničkim pothvatima.

Do kraja 2018. je u Kini inozemnim ulaganjima uspostavljeno približno 960 000 poduzeća, s ukupnim inozemnim izravnim investicijama koje su prešla 2,1 bilijun američkih dolara. Inozemne investicije u Kini su bile najveće među zemljama u razvoju uzastopnih 27 godina, objavila je Vijeća za trgovinu i razvoj Ujedinjenih naroda.

Novi zakon pokazuje volju i odlučnost Kine u nastavku reforme i otvaranja u novom povijesnom kontekstu, rekao je Wang Chen, potpredsjednik Stalnog odbora SNK-a. “Potpuno svjedoči odlučnosti i uvjerenosti Kine u širem otvaranju vanjskom svijetu i promicanju inozemnih investicija u novom dobu.”

Ravnopravan teren za tržišnu utakmicu

“Za inozemne tvrtke u Kini, mislim da sve iščekuju donošenje zakona jer će stvoriti ravnopravan teren za tržišnu utakmicu,” rekao je Harley Seyedin, predsjednik Američke trgovačke komore u Južnoj Kini.

Prema istraživanju 240 tvrtki koje je provela komora, ispitanici planiraju povećati svoj reinvesticijski proračun od profita u Kini ove godine na procijenjen ukupan iznos od 19,4 milijardi dolara što je gotovo 40% više nego u 2018.

“Zakon će pružiti ljudima veće povjerenje u Kinu,” rekao je Adam Dunnett, glavni tajnik Trgovačke komore EU u Kini.