UNESCO svjetska baština u Kini: Sa arheološkim ostacima grada Liangzhua sa ih je 55

200
UNESCO svjetska baština u Kini Liangzhu

Arheološki ostaci grada Liangzhua u Kini su u subotu uvršteni na UNESCO-v popis svjetske baštine kao kulturna lokacija, čime su ukupan broj kineskih lokacija baštine popeo do 55.


Odluku o dodavanju kineske kulturne lokacije, smještene u istočnom kineskom gradu Hangzhouu, na popis svjetske baštine Obrazovne, znanstvene i kulturne organizacije Ujedinjenih Naroda (UNESCO – the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) su podržali članovi Odbora za svjetsku baštinu na njegovoj tekućoj 43. sjednici u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.

Smještena na ravnici ispresijecanoj mrežom rijeka u slivu rijeke Jangce, imenovano područje Arheoloških ostataka grada Liangzhua uključuje arheološke ostatke grada Liangzhua (3 300. p.n.e – 2 300 p.n.e), koji je nekada bio središte moći i vjerovanja u ranoj regionalnoj državi u donjem toku rijeke Jangce u kasnoj neolitskoj Kini.

Ostaci svjedoče o postojanju regionalne države s ujedinjenim sustavom vjerovanja i poljoprivredno gospodarski podržanu uzgojom riže u kasnoj neolitskoj Kini prije preko 5 000 godina. Također predstavlja ranu urbanu civilizaciju s kompleksnim funkcijama i strukturama.