U Sarajevu održana svečana proslava 70. godišnjice od osnivanja NR Kine

291
Kina i BiH

U povodu obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine u sarajevskom hotelu Holiday sinoć je upriličena svečana proslava u organizaciji Ambasade NR Kine u BiH.


Za vrijeme svečanog prijema zvanica, kineski ambasador Ji Ping zajedno sa svojim obezbjeđenjem izašao je ispred hotela Holiday kako bi dočekao člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika te predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović. Sa delegacijom je stigao i Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH.

Prijemu je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako i dolikuje, najprije se brojnim zvanicama obratio kineski ambasador koji se zahvalio na dolasku na večerašnji prijem, a prije nego je počeo s govorom zamolio je sve prisutne da pogledaju kratki spot o svakodnevnici, kako ih je nazvao, običnih Kineza.

On je kazao kako spot pokazuje da “gdje ima volje, ima i načina”, i kazao je da to važi za običnog čovjeka, političku partiju, pa i zemlju.

“U proteklih 70 godina, Komunistička partija Kine je veličanstvenu revitalizaciju kineskog naroda uzimala kao sopstvenu odgovornost. Nekadašnja ekonomski i kulturno nerazvijena Kina se značajno preobrazila, zahvaljujući konstantnom trudi i naporima više generacija ljudi. U današnjoj Kini, ukupna ekonomija se povećala sa nekadašnjih 30 milijardi američkih dolara do prošlogodišnjih 13,6 triliona američkih dolara, što je rast za više od 450 puta”, kazao je ambasador Ji Ping.

On dodaje kako se u Kini produžio i životni vijek i to “sa 35 na 77 godina”. Kaže kako je Kina danas druga svjetska ekonomija, dok je kineski doprinos rastu svjetske ekonomije kroz niz godina dosegao 30 posto.

“Kina se dosta promijenila, ali izvorna težnja Kineza nikad se neće promijeniti. Kina je doživjela dugogodišnji rat i svjesna je dragocjenosti mira, zato se zalažemo za miroljubivi razvoj. ‘Neodgovarajuće cipele’ su nas jako žuljale, pa smo zato odabrali socijalistički put na osnovu domaćih uslova. Smatramo svijet zajednicom koju svi dijele, zato smo postavili koncept izgradnje zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva”, istakao je on.

Ji Ping je pričao i o dobrim odnosima Kine i BiH.

“U prvoj polovini ove godine, više od 45.000 kineskih turista je posjetilo BiH, bilježeći rast od oko 99 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kina je zauzela treće mjesto po dolasku stranih turista u BiH. Praktična saradnja između naše dvije zemlje je stupila na još viši nivo. Prva termoelektrana koju je izgradila kineska kompanija je predana na upotrebu, položen je kamen temeljac za prvu bolnicu, a uskoro će početi radovi na izgradnji prve ceste. Kulturna razmjena između naše dvije zemlje je postigla zadovoljavajuće rezultate. Izučavanje kineskog jezika je sve popularnije. Više kineskih delegacija je došlo u posjetu BiH tako da bh. građani imaju priliku uživati u kineskoj muzici, pjesmama, plesu, slikanju i filmovima u svom gradu”, rekao je ovom prilikom kineski ambasador.