U Kini uspješno provedena operacija uz pomoć tehnologije 4D printanja

711

Liječnici iz pokrajine Shaanxi na sjeverozapadu Kine nedavno su uspješno izveli rijetku operaciju na dušniku na ženi koja je patila od dišnih problema uz pomoć tehnologije 4D printanja.

Prema tiskovnoj konferenciji održanoj u glavnom gradu pokrajine Xi’anu, doktori iz bolnice Tandu umetnuli su trahijalni stent printan 4D tehnologijom unutar oštećenog dušnika pacijentice koji će držati dišni put otvorenim.

Pacijentica u dobi od 46 godina patila je od teškog oblika traheobronhomalacije od koje se njezin dušnih redovito urušavao i time sprečavao normalno disanje.

“Urušeni dušnik je unutar grudnog koša i dug je 6 centimetara. Vrlo je riskantno direktno ga rezati. Umetanje stenta unutar dušnika je također nemoguće jer je najuži dio širok samo tri milimetra.” rekao je Li Xiaofei, direktor odjela za torakalnu kirurgiju.

Bolnica je surađivala s nekoliko drugih institucija, uključujući istraživački centar za 3D printanje pri IV. Vojnom medicinskom sveučilištu, kako bi proizvela stent od biomaterijala pod imenom polikaprolakton, koji se tijekom vremena rastapa.

“Tehnologija 4D printanja je nova.” rekao je direktor centra Cao Tiesheng. “Uključuje printanje trodimenzionalnih predmeta koji su dizajnirani da se promijene tijekom vremena.”

Cao je istaknuo da su za ovu operaciju doktori unaprijed odredili razdoblje rastapanja stenta. Tijelo pacijenta će ga postepeno absorbirati tijekom dvije do tri godine. “Pacijent ne treba imati još jednu operaciju kako bi se stent odstranio.”

Pacijentica se oporavlja te će uskoro biti otpuštena iz bolnice.

“Promatrat ćemo dugoročne posljedice. No ova uspješna operacija unijet će promjene u druge operacije.” rekao je Li Xiaofei.