U intervjuu za Kinesku medijsku grupu Stjepan Mesić o razvoju kinesko-hrvatskih odnosa

576
Kina i Hrvatska

U povodu prvog posjeta kineskog premijera Hrvatskoj u proteklih 27 godina od kada su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dao je ekskluzivni intervju redakciji hrvatskog jezika Kineske medijske grupe.


Za daljnji razvoj odnosa potrebno povećanje razmjene, razumijevanje i međuljudske kontakte te osnovati think-tank

U intervjuu je Mesić izjavio da između Kine i Hrvatske postoji tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi te je međusobna praktična suradnja uspješno pokrenuta. Prema njegovom mišljenju za daljnji razvoj bilateralnih odnosa treba povećati razmjene, razumijevanje i međuljudske kontakte te osnovati think-tank.

Mesić primio Hu Jintaoa, prvog kineskog čelnika koji je posjetio Hrvatsku

Predsjednik Mesić su u intervjuu osvrnuo i na posjet prvog kineskog čelnika koji je posjetio Hrvatsku — bivšeg kineskog predsjednika Hu Jintaoa, kojeg je baš on primio za svog mandata.

“To je bila velika čast, Kina nas je uočila puno prije nego je donijela odluku o pokretanju formata 16+1 ili Pojasa i puta. To prijateljstvo i sjećanje sam njegovao i gdje god sam mogao, svraćao sam pažnju javnosti te političkih i poslovnih čelnika na Kinu i njen potencijal. Drago mi je da premijer Li Keqiang dolazi osobno. Vidite, polako se stvara nova dinamika u službenim odnosima. Naša predsjednica je nakon inauguracije među prvim zemljama posjetila Kinu. Sada premijer Li posjećuje Hrvatsku. Daljnje treba svakako ugostiti službeni posjet predsjednika Xija. Mislim da će svečano otvaranje Pelješkog mosta biti izvrsna prigoda.”

Veliki potencijal za suradnju

Prema mišljenju bivšeg predsjednika Mesića, između Kine i Hrvatske postoji veliki potencijal za buduću suradnju: “Hrvatska i Kina imaju dosta uzajamno korisnih područja za suradnju i puno prostora za ulaganje. To su infrastrukturni i prometni projekti, visoke tehnologije, električni akumulatori, javni prijevoz, zdravstvo i farmaceutika, solarne elektrane i vjetroparkovi te poljoprivreda. Imamo dosta prostora i za greenfield investicije. Može se razgovarati i o morskim lukama. Zanimljiv bi bio i razgovor o specifično kineskom segmentu Internet prodaje – o Alibabi i sustavu plaćanja Alipay, o integraciji WeChata i beskontaktnog plaćanja i transakcija u Hrvatskoj radi udobnosti kineskih turista. Puno je zanimljivih tema. Valjalo bi pokrenuti think-tank za proučavanje interakcije Kine s ovim dijelom svijeta, za statistiku, analizu i projekcije buduće suradnje i političkog stanja.”

Yībù yīgè jiǎoyìn – staloženo i mudro, korak po korak

Kako je u intervjuu rekao Mesić, iako je on osobno optimističan prema razvoju suradnje s Kinom, na državnoj razini su bili cijelo vrijeme nekako uspavani po pitanju Kine.

“Nažalost raspolažemo s vrlo malo stručnjaka za Kinu, ljudi koji poznaju kineski sustav, političke procese i ekonomiju. No, vjerujem da će se to riješiti. Probudili smo se i sada je vrijeme da se naša suradnja uzdigne na sasvim novu razinu. Izgradnja Pelješkog mosta je izvrstan početak. Samit je izvrstan nastavak. Kako kaže kineska poslovica, yībù yīgè jiǎoyìn, odnosno staloženo i mudro, korak po korak. Suradnja s Kinom je jednostavno neizbježna.”

Kad je riječ o budućem razvoju bilateralnih odnosa Kine i Hrvatske, predsjednik je uputio svoja tri prijedloga: “Samo znanje, trgovina i ljudski kontakti. Mi sada kao slijepci iz kineske priče pipamo razne dijelove slona i izvodimo svakojake zaključke. Treba pokrenuti think-tankove i znanstveno-istraživačke centre. Stvoriti jaku sinologiju. Jačati studentsku razmjenu. Snižavati trgovinske pregrade i svestrano stimulirati uzajamna putovanja. Hrvatska će uskoro predsjedati Europskom unijom. Smatram da je to dobra mogućnost da se, uz sva ostala pitanja, posebno posvetimo i odnosima s Kinom. “, naveo je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za redakciju hrvatskog jezika Kineske medijske grupe.