U Bledu održan drugi sastanak na visokoj razini o turističkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe

747

Drugi sastanak na visokoj razini o turističkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe održan je 2. rujna u slovenskom gradu Bledu.

Kineska delegacija na čelu s Weijem Hongtaoom, direktorom Odjela za ljudske resurse pri Državnoj upravi za turizam, sudjelovala je na sastanku. Na sastanku su bili i Zdravko Počivalšek, slovenski ministar za poljoprivredni razvoj i tehnologiju, Varga Mihály, mađarski ministar za gospodarstvo, Karla Šlechtová, češka ministrica za lokalni razvoj, kao i drugi dužnosnici turističkih organa iz 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Sastanku su nazočili i predstavnici organizacija za turističku promociju Kine i Srednje i Istočne Europe, kao i predstavnici iz koordinacijskog centra Federacije turističkih poduzeća. Tajništvo za suradnju između Kine i Srednje i Istočne Europe pri kineskom Ministarstvu vanjskih poslova te kinesko veleposlanstvo u Sloveniji također su poslali svoje predstavnike na sastanak.

Wei Hongtao je u svom govoru naveo da su, uz produbljivanje suradnje između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe u politici, gospodarstvu, kulturi kao i drugim područjima, obje strane neprekidno postizale dobre rezultate i u turizmu. Godine 2015. obilježila je Godina promocije turističke suradnje između Kine i Srednje i Istočne Europe. Kina će zajedno sa zemljama ovog područja pod inicijativom “Jedan pojas jedan put” nastaviti produbljivati praktičnu suradnju te stvoriti uzajamnu korist. Kina pozdravlja zajednički razvoj turističkih linija i turističkih proizvoda namjenjen kineskim turistima u zemljama Srednje i Istočne Europe te će im pružiti udobnost u promociji turističkih resursa i proizvoda u Kini.

Tijekom sastanka sudionici su napravili osvrt na suradnju i promocijske aktivnosti 16 zemalja u Kini tijekom 2014. i 2015. te razgovarali o suradničkom planu, linijama i proizvodima za 2016. Na sastanku su pozitivno ocjenili ulogu i niz efikasnih aktivnosti otkad je osnovan koordinacijski centar Federacije turističkih poduzeća te pozvali razne strane da iskoriste Godine promocije turizma između Kine i Srednje i Istočne Europe putem aktivnog sudjelovanja u initijativi “Jedan pojas jedan put”. Time će se nastaviti produbljivati turistički odnosi između Kine i Srednje i Istočne Europe te uložiti napore u povećanje obima turista na obje strane.

Na sastanku su Kina i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe zajedno potpisali “Pismo namjere za aktivno sudjelovanje u inicijativi ‘Jedan pojas jedan put’ u turističkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe”.

Izvor: Kineska Državna uprava za turizam