Tri velika čimbenika koji čine svijet sve više ovisnim o kineskom gospodarstvu

448
kina

Globalni institut McKinsey je nedavno objavio izvješće u kojem stoji da je od 2000. do 2017. izloženost svjetskog gospodarstva Kini postupno porasla s 0,4 do 1,2. To je neizbježno rezultat razvoja globalizacije.


Pokazuje kako se Kina neprestano širi u svijetu i daje poticaj svjetskom gospodarsko rastu. Povjerenje međunarodne zajednice u kinesko gospodarstvo je također naraslo.

Kao prvo, Kina je svjetsko najveće potrošačko tržište i najveća skupina sa srednjim prihodima, s jasnim trendom povećanja potrošnje, što pruža pokretačku snagu za svjetski gospodarski rast. Izvješće Globalnog instituta McKinsey je navelo podatke Svjetske banke koji govore kako je Kina bila izvor 31% globalne potrošnje kućanstava od 2010. do 2017. U 2017. su inozemne tvrtke, koje čine manje od 3% ukupnog broja tvrtki u Kinu, ostvarile gotovo polovicu kineske inozemne trgovine i četvrtinu profita za industrijska poduzeća.

Istovremeno, Kina je jedina zemlja s gotovo svim industrijskim kategorijama, a njen opskrbni lanac ima očite prednosti. Izvješće Globalnog instituta McKinsey je istaknulo da su Kini izloženi gotovo svi sektori, zbog veličine njenog gospodarstva, Kina čini više od 20% globalne potrošnje u 17 od 20 proizvodnih kategorija. Osim toga, konačni proizvodi koji se izvoze iz Kine sadrže velik broj poludovršenih posrednih stavki, uključujući sirovine i komponente uvezene iz ostalih zemalja. U 2018 su posredni proizvodi uvezeni u Kinu su činili 78% ukupnog uvoza, što će neizbježno pomoći drugim zemljama da održe gospodarsku stabilnost.

Također treba istaknuti kao su kineske inozemne investicije također odigrale važnu ulogu u globalnom gospodarskom rastu. Kao drugi najveći svjetski izvor izravnih inozemnih investicija, kineske su vanjske investicije u 2018. dostigle 130 milijardi američkih dolara i stvorile 17 milijuna mjesta u zemlje primateljice i 40 milijardi američkih dolara poreznih prihod. Kineske inozemne investicije donose opipljive koristi zemljama domaćinima, što će neizbježno dovesti do bližih gospodarskih veza s Kinom.

Kako stvari stoje, protekcionizam i unilateralizam se nastavljaju širiti i globalna industrijska struktura i financijska stabilnost su pogođene. Nesigurnosti u svjetskom gospodarstvu su značajni porasle. U ovom kontekstu, vrlo je važno da Kina daljnje produbi reforme, proširi otvaranje i nastavi igrati ulogu “stabilizatora” svjetskog gospodarstva.