Tri odlučnosti omogućuju da princip „jedna zemlja, dva sustava” sa značajkama Makaa stabilno i dugoročno djeluje

556
Makao

Kineski predsjednik Xi Jinping je 18. prosinca stigao u Makao povodom sudjelovanja na proslavi 20-godišnjici povratka Makaa domovini, inauguraciji 5. vlade Posebne upravne regije Makao te poslovnog obilaska ove regije.


Kako je rekao u govoru na Međunarodnom aerodromu Makaa, tijekom 20 godina od povratka Makaa domovini je ova posebna regija postigla zavidna postignuća i napretke te tijekom provođenja principa „jedna zemlje, dva sustava” stekla iskustvo i obilježja koji su vrijedni proučavanja, a lijepu budućnost Makaa trebamo zajedno realizirati. Dao je veliko priznanje uspješnoj praksi „jedne zemlje, dva sustava” sa značajkama Makaa i istovremeno pokazao da središnja vlada prosperitetu i stabilnosti Makaa posvećuje veliku pozornost.

Od 1999. do 2019., 20 godina je u dugačkoj rijeci povijesti samo kratak trenutak, no za Makao ovaj period predstavlja ogromnu promjenu. Tijekom ovih 20 godina, gospodarstvo Macaa je brzo naraslo i dosljedno se poboljšao života građana, a društvo je stabilno i harmonično. Makao je dočekao doba najbržeg i najboljeg razvoja u svojoj povijesti te cijelom svijetu pokazao kako uspješno provodi princip „jedne zemlja, dva sustava” sa lokalnim značajkama. Ključna tajna u ostvarenju ovih postignuća su tri odlučnosti koje predsjednik Xi Jinping često ističe.

Prva je odlučnost Posebne regije Macaa u sveobuhvatnom razumijevanju i provedbi principa „jedna zemlje, dva sustava” i strogom pridržavanju Ustava i Osnovnog zakona. Tijekom 20 godina su vlasti Posebne upravne regije i tamošnji građani odlučno podržavali sveobuhvatno upravljanje središnje vlade nad Posebnom upravnom regijom Makao te su odlučno štitili suverenitet, sigurnost i razvojne interese države. Na primjer, donijeli su Zakon o zaštiti državne sigurnosti i bili prvi u provođenju ustavne odgovornosti koja je određena u 23. članku Osnovnog zakona te svojom željom revidirali mehanizam izbora Zakonodavnog vijeća dodajući članke s namjerom sprječavanja nezavisnosti Makaa itd..

S druge strane, Posebna upravna regija Makaa prema zakonu ima samoupravna prava na visokoj razini, a tamošnji građani uživaju najšira demokratska prava i slobode u povijesti. Tijekom 20 godina su vlasti Posebne upravne regije Makao prema Osnovnom zakonu provodile prava upravljanja, zakonodavstva, samostalnog pravosuđa i samostalnog prava na konačnu sudsku odluku te samoupravljanja poslovima u okviru ovlasti posebne upravne regije. Nekad je Makao bio član oko međunarodnih organizacija, a sad je taj broj narastao na približno 100, nekad je bio potpisnik oko 150 međunarodnih konvencija, a do sad je taj broj skočio na više od 600 i tiču se gospodarstva, trgovine, financija, pravosudne pomoći, civilnog zrakoplovstva itd.. Visoki nivo samouprave Posebne upravne regije Makao je dobio opće priznanje međunarodne zajednice. António Costa, premijer Portugala je 17. prosinca procijenio kako je politika „jedna zemlja, dva sustava” Makau i građanima Makaa donijela divan prosperitet u materijalnom i društvenom smislu te je doprinijela i održavanju kulturne raznovrsnosti u Makau.

Baš kao što je António Costa procijenio, u proteklih 20 godina se vlast Posebne upravne regije Makao koncentrirala na gospodarski razvoj i poboljšanje života građana te svojom željom sudjelovala u velikom razvoju zemlje i postigla zamjetna postignuća. Od 1999. do 2018., je praktična godišnja stopa rasta BDP-a Makaa iznosila 7,7%, a BDP po stanovniku je od nekadašnjih 120 tisuća pataca (valuta u Makau) narastao na sadašnjih 670 tisuća pataca čime se nalazi među prvima u svijetu. Stopa nezaposlenosti je pala s 6,3% na 1,8%, a medijan prihoda zaposlenih građana je narastao s nekadašnjih 4920 pataca na sadašnjih 16 tisuća pataca.

Ovih godina Makao aktivno spaja svoj razvoj s inicijativom Pojas i put, a izgradnjom Šireg zaljevskog područja Guangdong-Hong Kong-Macao i drugim razvojnim strategijama države, se Kina trudi ovu posebnu upravnu regiju izgraditi kao svjetski centar turizma i zabave i oblikovati uslužnu platformu za poslovanje i trgovinu između Kine i zemalja portugalskog govornog područja, kao i bazu za razmjenu i suradnju gdje kineska kultura kao vodeća kultura koegzistira s drugim kulturama u multikulturnom okružju. Trebamo obratiti pozornost u nove poticaje za gospodarski rast i osvojiti novi prostor za gospodarski razvoj, kako bi omogućili da se princip „jedna zemlja, dva sustava” sa značajkama Makaa stabilno i dugotrajno provodi.