Trgovinski sporazum Kine i SAD: Postignuta suglasnost oko teksta za prvu fazu

331
Kina i SAD

Kina i Sjedinjene Države suglasile su se oko teksta prvog gospodarskog i trgovinskog sporazuma temeljenog na načelima jednakosti i međusobnog poštovanja.


Obje strane postigle su konsenzus da će američka strana ispuniti svoje obveze ukidanja dodatnih tarifa na kineske proizvode kako bi se postigao prelazak s povišenja na smanjenje dodatnih carina.

Provedba sporazuma pomoći će u poboljšavanju zaštite prava intelektualnog vlasništva, poboljšanju poslovnog okružja, proširenju pristupa tržištu, boljoj zaštititi legitimnih prava i interese svih tvrtki, uključujući strane firme u Kini, i boljoj zaštititi legitimnih prava i interesa kineskih tvrtki u njihovim ekonomskim i trgovinskim aktivnostima sa Sjedinjenim Državama.

Sporazum će pomoći dvjema državama da poboljšaju gospodarsku i trgovinsku suradnju, učinkovito upravljaju, kontroliraju i rješavaju razlike te promoviraju stabilan razvoj bilateralnih gospodarskih i trgovinskih odnosa.

Nakon potpisivanja, treba se nadati da će obje strane poštivati i ozbiljno provoditi odredbe sporazuma iz prve faze, učiniti više na promociji razvoja bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, kao i globalne ekonomske i financijske stabilnosti, te zaštititi mir i prosperitet u svijetu.