Trgovinski pregovori Kine i SAD moraju biti temeljeni na međusobnom poštovanju

306
Kina i SAD

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova su u ponedjeljak rekli da su uvijek održavali stav da bilo kakvi trgovinski pregovori Kine i SAD trebaju biti temeljeni na principima međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne dobrobiti.


Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang je navedeno izjavio na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na nedavne primjedbe predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trump, koji je u posjetu Japanu, je ranije u ponedjeljak rekao da Washington nije spreman za trgovinski sporazum s Pekingom.

Lu je rekao kako već neko vrijeme iz SAD, uključujući neke pripadnike osoblja visoke razine, iznose raznolike komentare o trgovinskim konzultacijama Kine i SAD-a. Nekada kažu da će sporazum biti postignut, a nekada kažu da bi moglo biti poteškoća u postizanju sporazuma, dodao je.

“Ako pregledate primjedbe Kine u istom razdoblju, vidjet ćete da ne naš stav uvijek bio jednak,” rekao je Lu, dodajući da se Kina uvijek pridržavala stava da se bilo kakve razlike između dvije zemlje, uključujući trgovinske razmirice Kine i SAD-a, trebaju rješavati kroz prijateljske konzultacije i pregovore.