Trgovinske konzultacije Kine i SAD će biti pojačane u kolovozu

118
Kina i SAD

Pregovaračke ekipe će u kolovozu održati blisku komunikaciju  te će pojačati trgovinske konzultacije Kine i SAD na radnoj razini radi pripreme za sastanak glavnih trgovinskih pregovarača iz obje zemlje u rujnu, rekli su u četvrtak iz kineskog Ministarstva trgovine.


U 12. rundi konzultacija su dvije strane raspravljale o razlozima za prethodni zastoj, pojasnili stavove o glavnim gospodarskim i trgovinskim pitanjima i definirale principe, metode i raspored budućih konzultacija, rekao je Gao Feng, glasnogovornik ministarstva.

Odgovarajući na neke komentare da SAD nameću pritisak na Kinu, Gao je rekao da bilateralne konzultacije moraju biti provedene na temeljima jednakosti i međusobnog razumijevanja.

Dvije strane imaju daleko više zajedničkih interesa nego sporova u gospodarskom i trgovinskom području, istaknuo je Gao, dodajući da je traganje za uzajamnom koristi bit bilateralne gospodarske i trgovinske suradnje.

Američka strana bi trebala pokazati dovoljno iskrenosti, ispravno se odnositi prema ključnim kineskim brigama i uložiti zajedničke napore s Kinom za traženje rješenja na temeljima ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, rekao je.