Trgovina između Kine i zemalja Pomorskog Puta svile u posljednjem desetljeću rasla 18 posto godišnje

1375

Kineska trgovina sa zemljama uzduž Pomorskog Puta svila u posljednjih 10 godina u prosjeku je rasla 18.2 posto godišnje te činila 20 posto ukupne količine inozemne trgovine, za razliku od 14.6 posto od prije deset godina.

Tijekom istog vremenskog razdoblja izravna ulaganja kineskih tvrtki u ove zemlje povećala se s 240 milijuna na 9.27 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 44 posto, pokazale su brojke Državne uprave za oceane.

Direktor ovog tijela Wang Hong izjavio je da će akcijski plan ove godine unaprijediti Pomorski Put svile za 21. stoljeće te osnovati centar za pomorsku suradnju između Kine i zemalja ASEAN-a, kao i platformu za poticanje pomorske suradnje u Istočnoj Aziji.

Pomorski Put svile za 21. stoljeće dio je inicijative “Pojas i put” koju je kineski predsjednik Xi Jinping predložio 2013. s namjerom da oživi drevne trgovačke rute i ojača regionalnu komunikaciju.

Jedan ogranak Pomorskog Puta svile kretati će od istočne obale Kine prema Europi kroz Južno kinesko more i Indijski ocean, dok će drugi ići od Kine kroz Južno kinesko more prema južnom Pacifiku.